Do novega leta bodo delavce iskali v vsakem desetem podjetju

Največ priložnosti bo tudi tokrat v zadnjem letošnjem četrtletju v proizvodnji.
Objavljeno
11. september 2017 18.31
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

Ljubljana − V zadnjem četrtletju letos bo 11 odstotkov podjetij z vsaj desetimi zaposlenimi iskalo delavce, dva odstotka napoveduje zmanjševanje števila zaposlenih, pri preostalih ne bo sprememb. Največ priložnosti bo v proizvodnji, gradbeništvu ter transportu, logistiki in komunikacijah.

Delavce bo iskalo od 14 do 19 odstotkov podjetij v teh panogah, sezonsko prilagojeni podatki pa so še bolj optimistični (+13 odstotkov): zaposlovanje napoveduje kar 23 odstotkov podjetij iz proizvodnje, več kot deset odstotkov pa skoraj v vseh preostalih panogah – še najmanj v javnem sektorju ter rudarstvu (+9).

V primerjavi s tretjim četrtletjem letošnjega leta je napoved boljša za dve odstotni točki, glede na isto obdobje lani pa je enaka. Takrat je 14 odstotkov podjetij napovedovalo zaposlovanje, šest odstotkov pa zmanjševanje števila delavcev. Medletna primerjava pokaže boljše napovedi v šestih od desetih panog. Največja rast je v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova (+11) ter v finančnih storitvah (+5), največji upad pa je v trgovini na debelo in drobno (−4).

»Potrebe po kadrih bodo v prihajajočem četrtletju izvirale bodisi iz nezapolnjenih potreb v preteklem četrtletju, bodisi iz povsem novih potreb po delovni sili,« je pojasnil Robert Vovk, direktor Manpower Slovenija.

Pozitivno vzdušje prvič po letu 2008 v vseh 43 državah

Največ zaposlitvenih priložnosti bo v prihodjih mesecih v velikih podjetjih – delavce bodo predvidoma potrebovali v vsakem tretjem − najmanj pa v mikro družbah, kjer bodo prosta mesta v vsakem dvajsetem. Najbolj aktivna bodo podjetja v jugovzhodni regiji, kjer jih bo zaposlovalo 14 odstotkov, ter v jugozahodni (+12), najmanj pa v Osrednji Sloveniji z Gorenjsko (+10).

Kot je pojasnil, se sicer povečuje potreba delodajalcev po različnih kadrih. V proizvodni panogi predvladujejo potrebe po nižje kvalificiranih kadrih, ki pa jih na trgu primanjkuje. »Delodajalci se zato pogosto ozirajo po kadrih iz držav bivše Jugoslavije, kar bo olajšala sprostitev omejitve za dostop hrvaških delavcev do enotnega trga dela v EU. Delodajalci delovno silo čedalje pogosteje iščejo s strokovno pomočjo kadrovskih agencij. Med pričakovanji kandidatov za zaposlitev in zaposlovalci pa še vedno ostaja precejšen razkorak, kar povzroča neskladja na lokalnem trgu dela,« je ob predstavitvi rezultatov Manpowerjeve raziskave poudaril Robert Vovk.

Slovenija se še vedno uvršča med države z največjo zaposlitveno aktivnostjo. V regiji je večja le na Madžarskem (+18 brez sezonske prilagoditve), kot izpostavljajo v Manpowerju, so prvič po drugem četrtletju 2008 napovedi pozitivne v vseh 43 državah, ki jih analizirajo. V Avstriji bo zaposlovalo osem odstotkov podjetij, v Italiji trije, v Nemčiji pa pet.