Fakulteta s štipendijami »lovi« študente

Na matematičnih tekmovanjih prepoznavajo nadarjene dijake, potencialne študente.     

pon, 26.02.2018, 12:00

Če je za klasični lov na glave značilno, da ga za potrebe gospodarstva opravljajo družbe za iskanje kadrov, so na fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na primorski univerzi to dejavnost obrnili v lov za nadarjenimi dijaki, njihovimi potencialnimi študenti. Z njim so začeli pred sedmimi leti na mednarodni matematični olimpijadi. Ta sicer poteka enkrat na leto, na njej sodeluje že več kot dvesto držav, vsaka s šestimi najboljšimi tekmovalci. Dijaki se na tekmovanje v znanju pripravljajo vse leto, ko gredo čez številne izbore in regionalna tekmovanja.

Odskočna deska za tujce

»S tekmovanji promoviramo svojo fakulteto. Naša matematika je v svetu zelo cenjena. Da bi spodbudili k njenemu študiju, imamo kot edina univerza v državi že desetletje štipendijski sklad,« razlaga njena dekanja Klavdija Kutnar. Kot dodaja, ne želijo biti veliki, ampak si želijo dobre študente, tudi tiste zunaj naših meja. Študij pri njih je odskočna deska zlasti za tiste iz jugovzhodnega dela Evrope, mnogi pa se nato usmerijo k redkim ponudnikom naravoslovno-tehniškega programa v angleščini – Cambridgeu, Lyonu, Bonnu in Münchnu.

»Ni nam najljubše, da odhajajo naprej v tujino, saj jih potrebujemo med raziskovalci in znanstveniki,« je iskrena dekanja. Lani so na fakulteti sicer prejeli številne klice iz vse države; podjetja so najbolj iskala fizike, biomehanike, biofizike in biostatistike, ki z zaposlovanjem nimajo nobenih težav, zelo pogosto jim pogodbo ponudijo banke in zavarovalnice. Številni se zaposlijo tudi kot mladi raziskovalci, ponavadi na fakulteti, kjer so končali študij ali na kakšni od raziskovalnih ustanov.

Povezane novice

Študente novačijo tudi tuji lovci na glave    
24. februar ob 08:00
Večina mladih na tehniških fakultetah dobi zaposlitev, preden končajo šolanje. Mnogi ga ne končajo, a se vseeno zaposlijo.      ...
Prijavi sovražni govor