Minili so tedni, preden je začela delati

Sara Rotenhajzer je bila na dvomesečnem delu v Londonu s pomočjo agencije.
Objavljeno
18. februar 2016 17.46
Milka Bizovičar
Milka Bizovičar

»Ko sem šla v London, nisem vedela, kje bom delala, sklepala sem, da v gostinstvu,« je povedala študentka hotelskega menedžmenta Sara Rotenhajzer, ki se je pred dobrim mesecem dni vrnila z dvomesečnega dela v Veliki Britaniji. Dve leti se je odločala za ta korak, London pa je izbrala, ker ji je mesto všeč.

»Nisem vedela, kako vse skupaj poteka, zato sem se za pomoč obrnila na agencijo STA potovanja, ki ponuja pakete za različna dela v več državah po svetu,« je Sara opisala prvi korak do dela na Otoku. Odštela je 500 evrov, agencija se je povezala s posredovalnico dela v Londonu, ki naj bi ji pomagala urediti vse potrebno za začetek dela in ji tudi našla službo.

Na davčno številko je čakala mesec dni

Na koncu se je vse uredilo, a sogovornica je nad aktivnostmi agencije v Veliki Britaniji nekoliko razočarana in pravi, da se bo naslednjič, če se bo še odločila za delo v tujini, z izkušnjami, ki si jih je nabrala, lahko znašla sama. Postopki se po njenih informacijah v državah ne razlikujejo bistveno.

»Ko sem prvič obiskala agencijo, sem izvedela, da bom delala v gostinstvu, in to na različnih dogodkih, šlo je za neke vrste ketering. A nisem mogla začeti, dokler nisem imela angleškega bančnega računa, za kar pa sem potrebovala davčno številko. In tu se je zapletlo, saj sem na dokumente dolgo čakala,« je povedala Sara. Kar dva tedna je preteklo, preden so ji na agenciji lahko uredili sestanek, na podlagi katerega je potem sploh lahko zaprosila za davčno številko. Nato sta minila še dva tedna, da jo je dobila.

Potem se je zapletalo še na banki. »Ko sem prišla, me niso hoteli vzeti na sestanek za začetek postopka. Potem sem nekajkrat prišla zastonj: enkrat zato, ker sem s seboj prinesla samo davčno številko – na agenciji so mi zagotavljali, da je to vse, kar potrebujem.

Pa ni bilo. Za odprtje računa sem morala dostaviti tudi pogodbo o zaposlitvi ter najemno pogodbo za bivanje. In seveda so se morali podatki na vseh dokumentih ujemati. Ker se niso, sem imela kar nekaj poti, da sem vse uredila. Ko sem oddala vse potrebne stvari, sem na račun čakala še kakšen teden, in potem sem vendarle lahko začela delati,« je bila razočarana Sara.

Odhod na tuje – priložnost za osebno rast

Delovna izkušnja je bila zanimiva, čeprav je že imela izkušnje iz gostinstva. »V vsaki službi se kaj novega naučiš,« je pojasnila sogovornica in dodala, da je imela priložnost delati na velikih dogodkih, kot je teniški ATP-turnir, na nastopih glasbenikov itn.

»Ker še nikoli prej nisem bila čisto na svojem, sem s to izkušnjo zrasla tudi osebnostno, saj sem si morala vse sama urediti, postala sem bolj komunikativna,« je še povedala Sara, ki zdaj ne razmišlja o tem, da bi šla še po kakšno delovno izkušnjo v tujino. »Če se bom odločila, bo to spontano, ne načrtujem vnaprej.«