Moj pogled iz 31. nadstropja
tor, 15.03.2016, 14:00
Moj pogled iz 31. nadstropja
Sašo Matejina je zaposlen v podjetju Coinbase v San Franciscu, kjer vsi, tudi ustanovitelja, sedijo v istem prostoru.

»Z nekdanjima sodelavcema smo se navdušili nad kripto valutami in razvili Blockr.io. Ko je produkt ugledal luč sveta, nas je Brian Armstrong, izvršni direktor in soustanovitelj vodilnega bitcoin podjetja Coinbase, povabil v San Francisco, pred vrnitvijo v Slovenijo pa že ponudil sodelovanje. Po pogovoru s soustanoviteljema in družino sem se odločil, da je to priložnost, ki je ne gre zamuditi. Prišel sem med petindvajset zaposlenih, danes jih je več kot sto. Iz 31. nadstropja vidimo celo mesto.

Fotografije: osebni arhiv avtorja

Uporabljamo odprti tip pisarn in vsi, tudi ustanovitelja, sedimo v istem prostoru. Na razpolago imamo konferenčne sobe, jedilnico, igralnico, mizo za namizni tenis, celo sobo za mamice in dojenčke ... Vsa hrana in pijača (tudi pivo, vino in žgane pijače) so brezplačni.

Vzdušje v podjetju je sproščeno, a hkrati delovno - vsi smo tam, ker si želimo delati, ker si želimo, da podjetju uspe, zato med zaposlenimi niti ni nezdrave tekmovalnosti. Ob petkih na sestanku izpostavimo večje dosežke, produkte in zaposlene, ki so sodelovali pri razvoju. Nazadnje ustanovitelja, Brian Armstrong in Fred Ehrsam, odgovarjata na vprašanja zaposlenih: zaželena so čim težja.

San Francisco je središče tehnoloških zagonskih podjetij. Podjetja nenehno iščejo nove inženirje in se trudijo, da jim trenutni ne bi ušli. Naše najema najboljše strokovnjake z vsega sveta. Poleg tega vodilni vztrajajo, da so projekti uspešno končani, zaposleni pa zadovoljni. Ker smo si vsi tako rekoč enakovredni, napredovanja po lestvici navzgor praktično ni. A napredujemo osebno, saj z uvajanjem najnovejše tehnologije in rednim izobraževanjem nenehno pridobivamo nova znanja.

Vsak zaposlen prejme letni proračun, ki ga lahko porabi za konference oziroma izobraževanja po svoji izbiri. Prav tako nam enkrat na teden v podjetju predavajo strokovnjaki z različnih področij - večinoma so na vodilnih mestih podjetij, kot so Facebook, Google, Y-Combinator.

A podjetniške izkušnje iz San Francisca se ne da prenesti na vse ZDA. Poleg tega večina sliši zgodbe o uspehu, a se veliko podjetij tudi zapre. Da je tako, je razvidno tudi z ulic, kjer te v oči zbode razlika med revnimi in bogatimi, med kapitalizmom brez primere in popolnim propadom človeka. Danes si na vrhu, jutri te lahko več ni. Je pa res, da sva imela z ženo dobro izkušnjo. Hitro sva se znašla in tudi nisva imela težav.

Enako je bilo tudi z navezovanjem stikov. Vem, da Američani veljajo za arogantne, egocentrične in nerazgledane, a je treba vedeti, da so na splošno zelo prijazni, dostopni in vedno pripravljeni pomagati, toda odnos ostaja površinski. Se pa izogibajo pogovoru o temah, ki bi vodile v konflikt.«Moj pogled iz 31. nadstropja

Prišel sem med petindvajset zaposlenih, danes nas je več kot sto, pravi Sašo Matejina. Foto: Osebni arhiv

Prijavi sovražni govor