Objavljen poziv za delovni preizkus 1100 brezposelnih

Brezposelni naj se javijo svojim svetovalcem, delodajalci morajo ponudbo oddati čim prej.
Objavljeno
29. januar 2016 17.25
M. Bi.
M. Bi.

Zavod za zaposlovanje je objavil javno povabilo za program Delovni preizkus. Namenjen je brezposelnim, starim 30 let ali več, ki so na zavodu za zaposlovanje prijavljeni najmanj pol leta, ter delodajalcem, ki imajo v okviru tega priložnost preizkusiti in spoznati potencialne kadre na konkretnem delovnem mestu, predem se odločijo, ali jih bodo zaposlili.

Povabilo bo odprto do porabe sredstev oziroma najdlje do 9. septembra letos. Na voljo je milijon evrov denarja, kar bo omogočilo preizkus 1115 brezposelnih.

V program se prijavijo delodajalci - pravne ali fizične osebe -, vpisani v poslovni register Slovenije, in to na pristojno območno službo zavoda (glede na sedež podjetja), kjer bodo izbrali med ponudbami, nato pa te delodajalce povabili k sklenitvi pogodbe o izvedbi delovnega preizkusa.

Iskalci dela, ki se hočejo vključiti v program, se naj oglasijo pri svojem svetovalcu na uradu za delo, kjer so prijavljeni kot brezposelni.

Tisti, ki so so bili pri istem delodajalcu zaposleni kadar koli v zadnjih 12 mesecih, če so bili v tem obdobju pri njem (ali pri delodajalcu s podobnim programom) že na delovnem preizkusu ali so bili vključeni v javna dela, v tokrat ne morejo sodelovati.

Delovni preizkus mora trajati najmanj sto ur in največ mesec dni, nujno mora potekati pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec. Kandidati (brezposelni), ki se bodo vključili, morajo prav tako z zavodom skleniti pogodbo o vključitvi v program.

Zavod za zaposlovanje delodajalcem za izvedeni delovni preizkus povrne stroške v višini 206 evrov za udeleženca, brezposelni pa prejme dodatek za prevoz (kilometrina 0,13 evra) ter za aktivnost v višini tri evre na uro. Tistim, ki prejemajo nadomestilo za brezposelnost, se dodatek za aktivnost prepolovi.

Doslej se je po zaključku delovnega preizkusa pri istem ali drugem delodajalcu zaposlilo okrog 70 odstotkov udeležencev programa.