Od avdio- in videoopreme prešel k prodaji piva

Martin Pajntar danes uspešno prodaja pivo. Na čas, ko se bo navdušenje kupcev poleglo, se že pripravlja.
Objavljeno
08. januar 2016 19.42
Erika Repovž
Erika Repovž

Pred dobrimi osmimi meseci so štirje prijatelji vrgli na kup vsak 1500 evrov, kar je bilo dovolj, da so v centru Nove Gorice odprli trgovinico z različnimi vrstami piva tujih in domačih proizvajalcev. Ljubiteljem je na voljo 150 blagovnih znamk, med njimi tudi piva desetih slovenskih »mikropivovarjev«.

Trend iz tujine
se seli tudi k nam

Ponudba piva v Sloveniji se zelo spreminja in je vsak dan večja. Po besedah enega od lastnikov butika za pivske navdušence Martina Pajntarja se je popularnost pitja prestižnejših blagovnih znamk iz tujine preselila tudi k nam. Pajntarjev prijatelj, ki ima tudi bar, je med svojimi strankami že pred leti začel opažati povečano povpraševanje po pivu, predvsem po prestižnejših vrstah, in tako so tedaj štirje prijatelji dobili podjetniško idejo.

»Obiskovalci danes ne ločijo le med svetlim in temnim pivom, ampak vse pogosteje povprašujejo po lagerju, aleu ipd. Med poznavalci smo opazili, da so si pivo, ki so ga pili v baru, želeli kupiti tudi v večjih količinah, da bi ga pili doma ali podarili prijateljem. Zakaj torej ne bi odprli trgovine, če smo že zaznali trend? Zdelo se nam je, da bi nam moralo uspeti,« svoje odločitve pojasnjuje Pajntar.

Hodili so na strokovne ekskurzije v tujino in potem odprli ličen, majhen lokal, ki ne sameva. Prej nasprotno. Po vzoru iz tujine (pred 25 leti) so se Slovenci začeli intenzivno zanimati za pivo in spoznavati nove vrste; vse več je tudi domačih butičnih mikropivovarjev, ki ga proizvajajo v omejenih količinah, z različnimi recepturami, različnih vrst in zelo eksotičnih okusov.

Ne gre le za inovativne kombinacije hmelja in sladov, kdaj tudi dodatkov, ampak gredo korak naprej tudi pri oblikovanju embalaže in pri poimenovanjih, ki so daleč od tradicionalnih. Mali pivovarji stavijo predvsem na okus, ki nadomešča velike vsebnosti alkohola. Različnost okusov se začne že pri ječmenovem sladu, ki ga je vsaj trideset vrst. Različne vrste so odvisne od različne recepture, načina kuhanja, delovanja encimov ipd.

Podjetništvo zaznamujejo spremembe


Nobeden v četverici novopečenih lastnikov novogoriškega »pivovarskega butika« ni podjetniški začetnik. Pajntar je bil pred tem slabi dve desetletji poslovodja v družinski prodajalni avdio- in videoopreme, v kateri je bilo zaposlenih 18 ljudi. »Svet se spreminja, edina stalnica so spremembe in podjetniki se moramo znati hitro prilagajati,« pravi in pojasnjuje, zakaj je moral zapreti prejšnjo trgovino.

»Vsaka zgodba se prej ali slej izpoje. Predvidevam, da tudi naša prodaja piva ne bo trajala večno. Pivski bum bo po moji oceni trajal še kakšnih pet let, potem se bo navdušenje poleglo in treba se bo spet ozreti okrog sebe. To sklepam po tem, kar sem videl v tujini. V tem času se podjetniku, ki vztraja in dobro dela, odpirajo nove priložnosti.

Pajntar pravi, da na prejšnjo podjetniško zgodbo ne gleda kot na neuspeh. »Zdaj tržim izkušnje, ki sem jih pridobil v prejšnjih službah. Neuspeh je sestavni del uspeha.«