Poklici, ki nam bodo spremenili življenje

Za računalniške strokovnjake imajo ključno vlogo delovne izkušnje.

G. R.
pon, 14.03.2016, 08:00

Kateri so tisti poklici, ki nam bodo v prihodnjih letih spremenili življenje, smo vprašali v Kadrovski agenciji Naton. Kakšna znanja so potrebna in kako pomembno je, da se posameznik, ki hoče postati strokovnjak na tem področju, izobražuje na fakulteti?

V kadrovski agenciji Naton so odgovorili: »Pri zaposlovanju na področju IT je treba upoštevati, da gre za deficitarne poklice. Pri selekciji kandidatov za tovrstne poklice tako izobrazba ustrezne smeri ni nujni pogoj, ključno vlogo namreč imajo izkušnje s področja dela. Tudi sicer za slovenski šolski sistem načeloma velja, da kurikulum zaostaja za dejanskimi potrebami v gospodarstvu, zato bi težko trdili, da je informatik z univerzitetno izobrazbo že de facto zaposljiv na trgu delovne sile. Ko je govor o kandidatih za zasedbo delovnih mest s področja IT, je univerzitetna izobrazba ustrezne smeri navadno zaželena, ni pa to nujni pogoj.«

Koliko zaslužijo zaposleni v IT pri nas in koliko v tujini?

Osebni dohodek je v primeru IT-razvijalcev odvisen od senioritete kandidata. Razvijalec programske opreme, ki je na začetku svoje karierne poti (ima do pet let delovnih izkušenj) v Sloveniji zasluži med 900 in 1200 evrov neto. Tako imenovani senior razvojniki pa se z delodajalcem pogosto pogajajo glede osebnega dohodka, pri čemer je izhodišče najmanj 1300 evrov neto, zgornja meja pa varira in lahko dosega tudi nekaj tisoč evrov neto. So pa na primer v Nemčiji plače IT-jevcev precej višje. »Junior software developer« s tremi do petimi leti delovnih izkušenj prejme med 45.000 in 50.000 evrov bruto na leto. Neto znesek je približno pol manjši, kar pomeni, da je plača začetnika v Nemčiji lahko praktično enaka kot plača »senior developerja« v Sloveniji.

Kolikšno je povpraševanje po teh poklicih in kakšna je ponudba?

V zadnjem času je moč zaslediti veliko povpraševanja storitvenih podjetij po razvijalcih programske opreme, na IT-področju se pogosto išče tudi sistemske administratorje in vodje projektov oziroma projektne manedžerje. Gre za deficitarne poklice, kar pomeni, da je povpraševanja delodajalcev več, kot je ponudbe na trgu delovne sile.

Kako hitro IT-jevci najdejo delo, kako je z njihovo brezposelnostjo?

Na trgu delovne sile je poleg oglasov za tehnične profile (kjer največ iščejo strojnike) največ povpraševanja prav po IT-profilih. V Sloveniji so tako na primer razvijalci programske opreme zelo redko prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Prijavi sovražni govor