Poletno delo v tujini - priložnost za mlade

Študente za različna področja dela že išče Volvo - Kaj o svojih izkušnjah pravijo anketirani?

Sonja Kolarič, M. Bi.
čet, 18.02.2016, 20:00

O tem, kakšne so priložnosti za počitniško delo v Sloveniji in tujini, bomo v prihodnjih dneh pisali na spletni strani www.delo.si/gospodarstvo/kariera.

V petek bomo predstavili možnosti dela v tujini s pomočjo specializirane agencije. V nedeljo preberite izkušnjo Sare, ki je bila na dvomesečnem delu v Londonu, v ponedeljek o tem, kakšne kadre čez poletje rabijo na slovenski obali, v torek pa, kako postati reševalec iz vode ter kam in kako na počitniško delo v tujino.

Švedski avtomobilski gigant je objavil dva razpisa za počitniško delo v Göteborgu. To je priložnost za delo na različnih področjih, kot so: administracija, logistika, finance, trženje, upravljanje človeških virov, programiranje, IT, nadzor kakovosti, razvoj, proizvodnja.

Za nekatera dela je potrebna višja stopnja usposobljenosti in kompetenc. Prijavijo se lahko mladi od 16. leta naprej, za posamezna dela je spodnja starostna meja kandidatov 18 let.

Pogoj za opravljanje poletnega dela je tudi, da se šolate v tem šolskem letu in da boste po počitnicah šolanje nadaljevali. Počitniško delo v tem podjetju je lahko tudi podlaga za pripravo diplomske naloge ali pa začetek kariere v tem podjetju. Prijave zbirajo do 11. marca.

 

Študente smo vprašali, ali bi odšli na poletno delo v tujino.

Valentina Vodopivec, FDV: Že nekaj časa razmišljam o začasnem odhodu v tujino, zato sem se udeležila predstavitve poletnega dela v ZDA, saj sem želela pridobiti čim več informacij v zvezi z opravljanjem dela v tujini. Izvedela sem, kakšno dokumentacijo moram urediti pred odhodom v tujino in izvedela veliko informacij, ki mi bodo olajšale življenje v obdobju opravljanja dela. Vsekakor so me prepričali, saj sedaj še bolj resno razmišljam o odhodu v tujino.


Tina Kreslin, Filozofska fakulteta, Ljubljana: Sezonsko delo v tujini se mi zdi zelo dobra in pozitivna izkušnja. Je pa za odhod na delo v tujino potrebno veliko poguma in odlično znanje tujega jezika. Največji problem vidim v velikem finančnem vložku pred začetkom dela - da sploh lahko kam prideš ter tudi potem, da lahko nekje normalno živiš, preden dobiš prvo plačilo. Rešitev vidim v štipendijah za tako delo, potem bi se veliko več ljudi odločilo za takšno izkušnjo.


Dominik Lajnšček, Medicinska fakulteta, Ljubljana: Za delo v ekipi prve pomoči v potovalni agenciji Collegium Mondial Travel sem se odločil, da bi obiskal do tedaj neobiskane kraje in ker se je delo navezovalo na področje mojega študija. Pri delu sem pridobil ogromno izkušenj, ki bodo pomembno vplivale na mojo kariero in samozavest pri delu, prvič sem bil tudi odgovoren za svoja dejanja in sem jih moral zagovarjati.


Tija Kuhar, Pravna fakulteta Ljubljana: Dobra dva meseca sem delala v sirotišnici v manjšem mestu v Mehiki. Že pred odhodom sem se zavedala, da velikih sprememb pri tamkajšnjih prebivalcih ne bom naredila. Pričakovala pa sem, da bom osebnostno zrasla, se priučila jezika in se trudila otrokom popestriti vsakdan. Od dela v tujini sem odnesla veliko, med pomembnimi lekcijami pa prednjači spoznanje, da večmesečno samostojno bivanje na drugem koncu sveta v precej drugačni kulturi ni noben bavbav. Vsem, ki razmišljajo o podobni izkušnji, jo toplo priporočam.


Prijavi sovražni govor