Sodelo – začetni nadomestek ekipe?

Člani podjetniške ekipe se morajo dopolnjevati, verjeti v poslovno idejo ter biti sposobni delati pod pritiskom.
Objavljeno
12. september 2017 12.26
Milka Bizovičar, Sonja Kolarič
Milka Bizovičar, Sonja Kolarič

»Pomanjkanje socialnih stikov negativno vpliva na splošno počutje, produktivnost in kreativnost podjetnikov, predvsem tistih, ki delajo sami,« pravi Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik. Zato začetnikom v podjetništvu svetujejo, da se vključijo v sodelo, v katerega izmed coworking prostorov, kjer lahko skupaj dela več podjetnikov, vsak opravlja svoje delo za svojo mizo, imajo pa skupne prostore, kjer lahko izmenjujejo mnenja, se pogovarjajo, prosijo za nasvete druge podjetnike.

Priložnost tudi za poslovno sodelovanje

V praksi se kaže veliko pozitivnih lastnosti tovrstnega dela, saj druženje s podobno mislečimi pomaga pri premagovanju vsakodnevnih izzivov in ovir. »Velika dodana vrednost coworking prostorov je tudi, da ima podjetnik meter ali dva od sebe nekoga, ki se je morda že srečal s podobnim problemom kot on in ga je uspešno rešil,« pravi Borštnik in dodaja, da se lahko v okviru coworking skupnosti najdejo tudi morebitni člani ekipe ali izvajalci storitev.

»Ko nekoga spremljaš vsak dan, spoznaš njegovo delo, dobiš tudi neko stopnjo zaupanja, kar olajša izbiro za odločitev o tem, s kom sodelovati,« pojasnjuje Borštnik. Pomemben dejavnik v tem primeru je tudi motivacija, iz nje izhajata vrednost ideje in gonilo za njen razvoj.

»Težko bi rekli, kakšne lastnosti ima posameznik, ki je kolegu podjetniku pripravljen pomagati z nasvetom, spodbudo ali kako drugače, ne da bi v zameno kaj pričakoval. Morda potrebuje nekaj let prakse,« pravi Borštnik in dodaja, da starostne razlike sodelujočih v takšnem povezovanju vplivajo predvsem pozitivno, saj so različni pogledi ključni za sprejemanje boljših odločitev v poslu – tako na začetku kot tudi kasneje na podjetniški poti. Starejši lahko prispevajo bogate izkušnje, mlajši pa svež in bolj tehnološko podprt pogled.

Izberite sodelavce, s katerimi se boste dopolnjevali


Mnogi podjetniki se poistovetijo z znano pesmijo Franka Sinatre I did it my way. V londonskem The New Entrepreneurs Foundation (NEF), kjer so si zadali za cilj, da z različnimi delavnicami, usposabljanji, mentoriranjem, mreženjem ... mlade podjetnike opremijo z veščinami, znanjem in vizijo o tem, kako začeti, zgraditi in voditi posel ob tem poudarjajo razliko med I did it in we did it – torej pomen ekipe.

»Če hočete vse narediti sami, boste temu morali nameniti ves svoj čas. In čas je pogosto pomemben dejavnik pri tem, ali bo vaša ideja uspešno zaživela ali ne. Zelo hitro si je treba priznati, da ne veste vsega in da bo okrog sebe treba zgraditi ekipo, ki vas bo dopolnjevala,« navajajo v NEF in dodajajo, da je delo v timu lahko še poseben izziv za mlade podjetnike, ki te izkušnje še nimajo oziroma svoj posel začnejo takoj po končanem šolanju.

Kako izbrati prave sodelavce? To je veščina, ki jo podjetnik mora osvojiti, saj bo v roke ekipe potisnil usodo svoje zamisli. Ljudje, ki jih zbere okrog sebe, morajo imeti pravo energijo, ujeti se morajo tudi med seboj in se dopolnjevati na vseh področjih. Navdušeni morajo biti nad poslovno idejo in verjeti vanjo ter biti sposobni delati pod pritiskom in se spoprijeti tudi s težkimi časi.