V manj kot mesecu dve ponudbi za zaposlitev

Pri iskanju službe je na Irskem dobila dve ponudbi za zaposlitev, medtem ko v Sloveniji ni dobila niti povabila na razgovor.

pon, 25.01.2016, 08:00
»Presenetilo me je, da na Irskem zdravstveno zavarovanje ni vedno del zaposlitvene pogodbe, odvisno je od posameznega delodajalca, saj spada v paket ugodnosti.«

Psihologinja Eva Jeršan zadnja tri leta živi v tujini in zdaj dela na Irskem kot svetovalka za iskanje tehničnega in IT-kadra. Kot pravi, je bilo to, da dela v tujini, bolj splet okoliščin kot pa zavestna odločitev.

Po končanem študiju v Sloveniji se je Eva odločila za magistrski študij v tujini: v Španiji in na Portugalskem. Na koncu je morala opraviti še šestmesečno prakso. »Odločila sem se, da si jo poiščem v angleško govoreči državi in tako me je pot zanesla na Irsko,« razlaga Eva.

Proti koncu prakse je začela iskati delo na svojem področju, tako v Sloveniji kot tudi na Irskem. »V manj kot mesecu dni sem bila na Irskem vabljena na kar nekaj razgovorov in na koncu dobila celo dve ponudbi za zaposlitev, medtem ko v Sloveniji nisem dobila niti enega povabila na razgovor,« svojo izkušnjo z iskanjem službe opiše Eva in doda: »Sprejela sem izziv, da si pridobim dodatne izkušnje na Irskem na področju, ki me zanima.« Na Irskem je IT-sektor zelo razvit, veliko je multinacionalk, ki iščejo primerne kadre za to področje. Prav zato je to tudi priložnost za kadrovske svetovalce, ki podjetjem pomagajo pri iskanju najboljših sodelavcev.

Ljudje stalno prihajajo 
in odhajajo

Življenje v tujini ima svoje dobre in slabe plati. »Na Irskem je veliko tujcev in človek brez težave naveže stike s podobno mislečimi posamezniki, ki so v podobni situaciji, kot si sam. Slaba stran pa je, da ti ljudje stalno prihajajo in odhajajo, zato ni priložnosti za vzpostavitev res pristnih prijateljstev,« pravi Eva.

Med pozitivnimi stranmi pa izpostavi manj papirologije. »Urejanje papirjev je tu relativno enostavnejše kot na primer v Španiji. Življenjski standard je dober in tudi delo je dobro plačano. Presenetilo pa me je, da zdravstveno zavarovanje ni vedno del zaposlitvene pogodbe, ampak je odvisno od posameznega delodajalca, saj spada v paket ugodnosti,« razlaga.

Včasih jo vleče domov, 
tudi zaradi vremena

Eva vsakemu, ki se odpravlja v tujino svetuje, naj pred odhodom vsaj malo razišče, kakšne priložnosti so na trgu dela, kamor se odpravlja, kakšni so življenjski stroški, preveri naj spletne strani, kjer so objavljene ponudbe za oddajo stanovanja. »Z iskanjem službe in stanovanja lahko začneš že v Sloveniji, a so ponavadi možnosti, da najdeš primerno stanovanje in tudi službo večje, ko si enkrat tam,« pravi.

Čeprav je v tujini že več kot tri leta, Evo občasno vleče nazaj domov, saj sta večina njenih prijateljev in družina v Sloveniji. »Pogrešam tudi vreme z vsemi štirimi letnimi časi, s smučarskimi zimami in vročimi poletji. Za zdaj ostajam na Irskem, a najbrž se bom nekoč vrnila v Slovenijo,« doda Eva.

 

Povezane novice

Na odhod v tujino se pripravimo - tudi psihično
22. januar ob 08:00
Podpora domačih, prilagajanje drugi kulturi, odprtost in vzpostavljanje novih poznanstev med pogoji za zadovoljstvo na tujem.
Prijavi sovražni govor