Zavod svetuje: šest smernic za ohranjanje motivacije pri dolgotrajnem iskanju zaposlitve

Poleg beleženja svojih aktivnosti v zavodove aplikacije svetujejo še komuniciranje z delodajalci in sodelovanje v društvih.
Objavljeno
20. marec 2016 21.02
Ljubljana 4.3.2013, zavod za zaposlovanje foto: Tomi Lombar
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Število prostih delovnih mest se je v zadnjih letih zaradi gospodarske in finančne krize zmanjšalo. Aktivno iskanje zaposlitve in pripravljenost na delo pa mnogokrat nista dovolj, da bi službo tudi dobili. Številni iskalci so zato po več zaporednih zavrnitvah razočarani in obupajo.

V nadaljevanju objavljamo nasvete Zavoda RS za zaposlovanje, kako ohraniti motivacijo in ostati pozitivno naravnan pri iskanju zaposlitve.

1. Oblikujte kratkoročne in delne cilje (na primer raziskovanje nekega podjetja, pogovor z osebo, ki lahko nudi koristne informacije, obisk svetovalke, branje Priročnika Spleti svojo kariero, reševanje vprašalnikov v eSvetovanju ...) in nagradite samega sebe ob opravljenih aktivnostih.

2. Beležite vse aktivnosti iskanja zaposlitve. Brezposelnim osebam Zavod omogoča beleženje v Zaposlitveni dnevnik, poleg tega si v aplikaciji eSvetovanje lahko naredijo akcijski načrt.

3. Realno ocenite čas, v katerem je možno pričakovati odgovor delodajalca. Preverite pri delodajalcu glede odgovora. Pomembna je ustrezna komunikacija.

4. Izogibajte se pasivnemu čakanju na odgovore delodajalca z različnimi aktivnostmi, na primer šport, sprehodi, druženje.

5. Pridobivajte nova znanja in kompetence. Danes je na voljo veliko brezplačnih virov znanja. Zavod je na spletni strani za mlade v rubriki Usposabljanje in izobraževanje objavil naslove odprtih univerz, kjer je možno pridobivati znanja tako rekoč z vseh področij. Dodatne kompetence je možno pridobivati z delovnimi izkušnjami v društvih, humanitarnih organizacijah ...

6. Poiščite pomoč pri zdravniku ali terapevtu takoj, ko začutite upad volje, energije in prisotnost negativnih misli.