Karierno vprašanje: Že več kot leto dni pošiljam prošnje za zaposlitev. Zmanjkuje mi motivacije. Kaj naj storim?

Iskanje zaposlitve sama po sebi zahteva organiziranost, trud, motivacijo in vztrajnost, vključuje pa tudi zavrnitve.
Objavljeno
17. marec 2016 18.24
Viviana Žorž, Adecco
Viviana Žorž, Adecco

Vedno manj učinkovito je, če se samo prijavljate na razpisane oglase za prosto delovno mesto. Iskanje zaposlitve je projekt, ki se ga lahko lotimo sistematično, načrtujemo svoje aktivnosti in spremljamo rezultate. Tako lahko tudi ta zahteven projekt opravimo hitreje in uspešno. Razmislite, ali bi vam lahko koristil kateri od teh korakov, ki jih predlagajo iskalci kadrov v Adeccu.

Sami poiščite potencialne delodajalce

Poiščite podjetja, ki zaposlujejo ljudi z vašo izobrazbo in veščinami, in sestavite seznam podjetji, kjer bi lahko delali. Za vsako podjetje, ki ga boste uvrstili na seznam, morate vedeti, zakaj je za vas zanimivo, kam bi se v njem umestili in kje je skladnost med vami in potencialnim delodajalcem.

Kaj lahko vi ponudite podjetju?

Delodajalca morate prepričati, da bo s tem, ko vas bo zaposlil, koristil svojemu podjetju. Premislite, na katerih področjih bi podjetje lahko uporabilo vaša znanja in izkušnje, kaj lahko doprinesete in kaj je vaša dodana vrednost, ki vas dela boljšega od ostalih.

Predstavite se

Pripravite ponudbo za delo, ki je prilagojena podjetju, kamor jo pošiljate. Izpostavite, na katerih področjih vidite možnosti za sodelovanje in zakaj, poudarite, zakaj ste motivirani za delo v tem podjetju, in pokažite zanimanje. Ponudba naj ne bo daljša od ene strani, zato pred pisanjem dobro premislite, katere svoje kvalitete boste izpostavili. Razmislite, ali je še kakšen način, kako bi se lahko predstavili podjetju. Bo prisotno na zaposlitvenem sejmu? Mu lahko predstavite predlog za projekt? Bi opravljali brezplačno prakso? Poiščite priložnost, da se predstavite in pokažete svoje sposobnosti.

Vztrajajte


Delodajalci so večinoma zadovoljni, če dobijo ponudbo samoiniciativnega kandidata, vendar ni nujno, da bodo nanjo tudi takoj odgovorili. Zato ne obupajte, če ne boste takoj dobili pozitivnega odgovora.

Poiščite nasvet strokovnjaka

V Adeccu se zavedamo, da je prvi korak v svet dela najtežji, zato iskalcem prve zaposlitve pomagamo z brezplačnim kariernim svetovanjem. Če iščete svojo prvo službo, se lahko dogovorite za termin brezplačnega svetovanja pri iskanju zaposlitve. V enournem individualnem programu boste s svetovalci Adecca lahko ugotovili, kaj najbolj potrebujete, da suvereno vstopite na trg dela. Svetovali vam bodo, kako si postaviti zaposlitvene cilje, narediti analizo svojega kariernega profila, pripraviti učinkovit življenjepis in kako se pripraviti na zaposlitveni pogovor.