Amerika odpira vrata evropskemu izvozu jabolk

V evropski komisiji podpirajo odločitev ameriškega ministrstva za kmetijstvo, da objavi osnutek pravil za uvoz jabolk in hrušk iz EU.

M. Š.
pon, 18.01.2016, 12:45

Ljubljana, Bruselj − Ameriška administracija je z odločitvijo, da objavi osnutek pravil za uvoz, naredila prvi nujni korak v postopku, ki bi se lahko, če bosta obe strani plodno sodelovali, zaključil v nekaj mesecih, tako da bi evropski kmetje v ZDA lahko izvozili že letošnjo letino jabolk in hrušk.

Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis, komisarka za trgovino Cecilia Malmström ter komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan so v skupni izjavi zapisali, da ta korak potrjuje povečano sodelovanje Evropske komisije in ameriške administracija, rezultati pa bodo pomembno pomagali evropskim kmetom. Ti so zaradi ruskih sankcij, uvedenih v letu 2014, izgubili svoj glavni izvozni trg. Poljska in Belgija sta tako, denimo, čez noč izgubili trg, na katerem sta prodali 50 odstotkov pridelkov.

Za odpiranje trga ZDA si EU prizadeva že od leta 2007, pobuda pa vključuje osem držav članic (Belgijo, Nemčijo, Španijo, Francijo, Italijo, Nizozemsko, Poljsko in Portugalsko). Odpiranje trga ZDA ne bo popolnoma izravnalo učinka sankcij, saj bo izvoženega sadja za predvidoma okoli deset milijonov evrov (0,5-odstotni tržni delež), bo pa pomagalo kmetom pri zagotavljanju drugega trga za pridelke in odzivu na nihanje v preskrbi.

Prijavi sovražni govor