EU povečuje izvoz hrane

V tretje države prodali za več kot 129 milijard evrov kmetijskih pridelkov in živil.

M. Š.
sre, 17.02.2016, 11:08

Ljubljana - Evropska unija je decembra 2015 izvozila za 11,2 milijarde evrov kmetijskih izdelkov. Po podatkih evropske komisije se je izvoz glede na prejšnja leta povečal za skoraj milijardo evrov oziroma več kot 9 odstotkov.

EU je najbolj povečala izvoz v ZDA, na Kitajsko in Japonsko, pa tudi v Savdsko Arabijo in Združene Arabske Emirate. Na drugi sttrani pa beležijo največji padec izvoza v Hong Kong, Alžirijo in Rusijo.


Države članice EU so v tem obdobju povečale izvoz pšenice, zelenjave in svinine, zmanjšale pa izvoz mleka v prahu ter kože z dlako in brez dlake. Prav tako se je decembra 2015 glede na isto obdobje leto poprej povečal uvoz kmetijskih izdelkov v EU. Najbolj se je povečal uvoz iz Ukrajine, ZDA in Avstralije. Uvoz nepražene kave, čaja, pšenice, oljnic, tropskega sadja, začimb in oreščkov se je povečal, medtem ko se je uvoz sladkorja iz sladkornega trsa ali sladkorne pese, soje in palmovega olja zmanjšal. EU je leta 2015 za vse kmetijske izdelke izkazala trgovinski presežek v višini 16 milijard evrov.


V preteklem letu je izvoz kmetijskih in živilskih proizvodov v tretje države presegel 129 milijard evrov, uvoz iz teh držav pa 113 milijard evrov.

Povezane novice

EU povečuje izvoz hrane
26. januar ob 13:51
Pospešena rast prodaje v ZDA, na Kitajsko, Saudsko Arabijo, Turčijo in Južno ...
Prijavi sovražni govor