Bruselj ne glede na nova dejstva vztraja pri izjemi za Hrvaško

Delegirani akt nadaljuje svojo pot, Slovenija se lahko obrne na sodišča EU v Luxembourgu.

pon, 20.03.2017, 14:31; spremenjen: 20:07

Optimistična pričakovanja slovenske vlade po obisku predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja se niso izpolnila. V Bruslju nadaljujejo predvidene postopke sprejemanja delegiranega akta o izjemi za Hrvaško glede uporabe imena teran.

Tako minister za kmetijstvo Dejan Židan kot tudi kraški vinarji so pričakovali, da bodo nova dejstva, ki so jih predstavili tudi predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, ustavila bruseljske načrte. A razvpiti akt je bil le tri tedne dlje od načrtov v predalih bruseljske palače Berlaymont. Od konca prejšnjega tedna je objavljen na strani za boljšo zakonodajo, na kateri bo evropska komisija mesec dni uradno zbirala odzive na predlog, nato pa ga bo sprejela v pisnem postopku. Naslednji korak bo dvomesečni pregled akta v evropskem parlamentu in svetu EU.

Židan bo pisal tudi Timmermansu

V evropski komisiji pojasnjujejo, da njihova odločitev o predstavitvi delegiranega akta temelji na relevantni zakonodaji in drugih elementih, vključno s hrvaško zahtevo za izjemo. Komisija je ugotovila, da se z njimi njena ocena bistveno ne spreminja. Delegirani akt bo zato nadaljeval svojo pot. Slovenija bo najbrž morala počakati na odločitev sodišča EU v Luxembourgu, na katerega naj bi se obrnila, ko bo akt sprejet. V komisiji sicer razlagajo, da bo akt ščitil zaščiteno ime vina teran, saj ga bodo na Hrvaškem lahko uporabljali le kot ime sorte grozdja. Tako bo moralo biti na etiketi hrvaškega vina napisano Hrvatska Istra (zaščiteno ime vina) in teran (sorta grozdja) na istem vidnem polju; slednja z manjšimi črkami. Akt tudi dovoljuje prodajo zalog vina z zaščitenim imenom Hrvatska Istra, proizvedene pred začetkom veljavnosti delegiranega akta, čeprav etikete ne bodo skladne z njim.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor