Hrvati lahko še 15 let izdelujejo »kranjsko kobasico«

Kranjska klobasa ostaja slovenska, a Hrvati lahko njihove klobase še 15 let poimenujejo »Kranjska« in »Kranjska kobasica«.

Objavljeno
02. december 2014 16.34
Ni. Č., Delo.si, M. Š., gospodarstvo
Ni. Č., Delo.si, M. Š., gospodarstvo

Zagreb - V uradnem listu Evropske unije je od danes naprej kranjska klobasa zaščitena s slovenskim geografskim poreklom v EU, Hrvaška pa bo lahko še 15 let izdelovala njihove klobase s poimenovanjem »Kranjska« in »Kranjska kobasica,« je navedeno v sporočilu hrvaškega ministrstva za kmetijstvo.

O tem, da je Slovenija sprejela ta kompromisni predlog za ceno zaščite geografskega porekla, smo v Delu pisali sredi novembra, ko je bila to tudi tema pogovora slovenskega kmetijskega ministra Dejana Židana s hrvaškim kolegom Tihomirjem Jakovino ob robu srečanja kmetijskih ministrov regije v Dubrovniku, na katerem so razpravljali o aktualnih temah, ki tarejo kmetijstvo.

Kot je za Delo povedal Židan, je v danih razmerah za slovensko stran pomembna zaščita, četudi z dolgim prehodnim obdobjem. Zato kompromisnega predloga komisije, za katerega je dejal, da Slovenija zagotovo ne bo glasovala proti, ne razume kot popuščanje v zastopanju naših interesov pri geografski zaščiti kranjske klobase.