Jajca dveh slovenskih rejcev niso več naprodaj

Okužena jajca so umaknili iz prodaje, pri enem od rejcev pa so odredili prepoved nadaljnje vzreje.

Šp. B.
sre, 15.11.2017, 20:17; spremenjen: 20:45

Ljubljana - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je sredi avgusta dobila obvestilo o prisotnosti fipronila v kokošjih jajcih dveh slovenskih rejcev. Takoj po prejetju suma prisotnosti nevarnega insekticida so začeli z aktivnostmi, potrebnimi za obvladovanje tveganj okužbe drugih jajčnih proizvodov.

Po opravljenih laboratorijskih analizah so uradni veterinarji UVHVVR izvedli inšpekcijski pregled gospodarstva obeh spornih rejcev. Ugotovili so, da je bil pri enem nosilcu živilske dejavnosti (NŽD) za zatiranje pršic pri perutnini uporabljen nedovoljeni insekticid, zato so na licu mesta odredili prepoved prometa z jajci. Pri drugem rejcu pa doslej še niso ugotovili nepravilnosti, prav tako še ni znano, kako je prišlo do kontaminacije jajc s fipronilom. Na podlagi prejetih uradnih analiznih izvidov so bili izvedeni še dodatni ukrepi, in sicer umik iz prometa vseh serij jajc pri prvem rejcu ter prepoved prometa z jajci in kokošmi nesnicami pri drugem.

Tveganja (zaenkrat) ni

Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je za spetno stran MMC izjavila, da kakšnih posebnih ukrepov ob tem dogodku ni. Uživanje jajc, ki jih imamo doma in so naprodaj v trgovini, je povsem primerno. Vse potrošnike pa Blaznikov kljub temu poziva, naj spremljajo priporočila uprave za varno hrano.

Prijavi sovražni govor