Lani so slovenski čebelarji pridelali samo petino doma potrebnega medu

Po podatkih Sursa je bila nizka tudi samopreskrba z domačo zelenjavo in krompirjem, enaka kot leto prej pa z mesom.

Objavljeno
12. november 2015 12.01
B. K., gospodarstvo
B. K., gospodarstvo
Ljubljana – Prebivalec Slovenije je lani za prehrano uporabil povprečno 119 kilogramov žit, 104 kilograme zelenjave, 85 kilogramov mesa, od tega največ prašičjega, 62 kilogramov krompirja, deset kilogramov jajc ter kilogram medu, ugotavlja državni statistični urad (Surs).

Izrazito nizka samopreskrba z medom

Slovenski čebelarji so v letu 2014 pridelali precej manj medu kot v prejšnjih letih, proizvodnja točenega medu je namreč znašala le okoli 500 ton. Stopnja samopreskrbe z medom, ki prikazuje razmerje med domačo proizvodnjo in potrošnjo, se je glede na leto 2013 zaradi nizke proizvodnje medu znižala za kar 62 odstotnih točk, namreč z 82 na le 20 odstotkov.

Premalo domače zelenjave in krompirja

Zelo nizko stopnjo samopreskrbe sta v letu 2014 izkazovali bilanci zelenjave in krompirja; pri zelenjavi je znašala 38 odstotkov, pri krompirju pa 68 odstotkov. Izboljšalo pa se je razmerje pri žitu: po statističnih podatkih je stopnja samopreskrbe z žitom znašala 77 odstotkov oziroma 22 odstotnih točk več kot v letu pred tem. Domača proizvodnja žit je v tem letu dosegla skoraj 650.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 850.000 ton.

Meso: na primerljivi ravni

Domača prireja mesa je v opazovanem letu dosegla skoraj 140.000 ton, domača potrošnja mesa (ta je v celoti namenjena za prehrano) pa okoli 175.000 ton. Tako je samopreskrba z mesom (80 odstotkov) v primerjavi z letom 2013 ostala na približno enaki ravni.