Na Kitajskem kmalu več slovenske hrane

Slovenske vloge na kitajski upravi za varno hrano obravnavajo prednostno.

Objavljeno
08. november 2016 13.02
tlo čebelarstvo
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Peking − Minister za kmetijstvo Dejan Židan in prvi mož kitajske uprave za varno hrano Zhi Shuping sta se danes v Pekingu dogovorila za pripravo memoranduma, ki bi permanentno pospešil postopke za uvoz slovenskih prehranskih izdelkov na Kitajsko. Židan tako že prihodnje leto pričakuje še več uspešno zaključenih dovoljenj.

Slovenske vloge na upravi trenutno obravnavajo prednostno. »Takoj po obisku se bo začela priprava memoranduma o sodelovanju obeh uprav za varno hrano na področju uvoza in kontrole kmetijskih ter prehranskih proizvodov, ki bo okrepil sodelovanje pristojnih uprav za varno hrano v obeh državah. Na podlagi memoranduma in posebno dobrih odnosov med državama bo imela Slovenija v bodoče permanentno pospešene postopke,« je dejal Židan in poudaril, da v nekaterih drugih državah posamezni podobni postopki trajajo tudi deset let. Ključna za krepitev blagovne menjave so namreč dovoljenja za izvoz živil živalskega izvora na Kitajsko.

Direktor kitajske Generalne uprave za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno Zhi je poudaril, da sta se obe strani v enem letu srečali že dvakrat in da to kaže na velik interes obeh držav pri sodelovanju na tem področju. »Lani smo se pogovarjali o slovenskem mleku in vesel sem, da je prva pošiljka že prišla na Kitajsko. Prihodnje leto pričakujemo napredek tudi na področju uvoza ribjih konzerv, medu in medenih izdelkov,« je za STA dejal Zhi.

Ribje konzevre, med, meso ...

Za ribje konzerve naj bi se postopki za uvoz zaključili v kratkem. Slovenija ima sicer dva proizvajalca, ki sta zelo zainteresirana za izvoz na Kitajsko.

Tudi glede medu naj bi se postopki v kratkem zaključili. »Kitajska stran je danes odgovorila na naš izpolnjeni vprašalnik za med. Pričakujem, da bomo prihodnje leto postopke zaključili. Pri vosku in propolisu Evropa nima vzpostavljenih standardov, zato bodo s kitajske strani Sloveniji poslali svoje. Naša stran mora potem ugotoviti, ali smo usklajeni s temi ali ne,« je še pojasnil Židan.

Slovenska stran je preverila še, kako daleč so postopki za sveže svinjsko in perutninsko meso. Trenutno kitajska stroka preverja odgovore slovenske strani, postopke pa naj bi urejali prioritetno. »Pri proizvodih glede izdelkov iz tega mesa pa so nam poslali vprašalnik, na katerega se moramo še odzvati. Pričakovati je, da bo na podlagi letošnjega sestanka že prihodnje leto dodatno omogočen izvoz slovenskih proizvodov na Kitajsko,« je poudaril Židan.

Slovenska vina na sejmu v Hongkongu

V sredo in četrtek bo Židan obisk nadaljeval v Hongkongu, kjer se bo srečal z guvernerjem province Hongkong in prisostvoval odprtju Mednarodnega sejma vin in žganih pijač, enega največjih in najpomembnejših sejmov s področja promocije vina, alkoholnih pijač in prehrambnih proizvodov v Aziji.

Sejem je namenjen predvsem strokovni javnosti in prodajnim aktivnostim. Slovenija se bo na tem sejmu predstavila prvič in bo imela poseben status države gostje.

Gospodarsko delegacijo Slovenije bo zastopalo 16 pridelovalcev vin ter dodatno še podjetji Berryshka in Oljarna Kocbek, ki se bodo predstavili v slovenskem paviljonu.