Na letošnjem sejmu AGRA država partnerica Kitajska

Danes se je začel 55. kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki se ga je udeležil tudi kitajski kmetijski minister Han Changfu.

sob, 26.08.2017, 12:14; spremenjen: 17:36

Nova Svilna pot med srednjo in vzhodno Evropo ter Kitajsko je vse prometnejša

Gornja Radgona - Po petkovem političnem delu 12. kmetijsko-trgovinskega foruma med državami srednje in vzhodne Evrope ter Ljudsko republiko Kitajsko na Brdu pri Kranju je bil današnji drugi, poslovni del foruma na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

Potem ko se je Kitajska leta 2001 bolj začela odpirati svetu tudi na področju hrane, je nekaj let zatem začela navezovati stike tudi z državami evropske Pobude 16+1 iz srednje in vzhodne Evrope. V zadnjih desetih letih je trgovinska menjava med Kitajsko in temi državami naraščala povprečno z devetimi odstotki letno in je lani znašala že 1,1 milijarde ameriških dolarjev. Od tega je bilo kitajskega uvoza hrane iz teh držav za 430 milijonov dolarjev. To je v primerjavi s celotnim kitajskim uvozom hrane, ki je bil lansko leto vreden okrog 130 milijard dolarjev, sorazmerno malo, toda v zadnjih letih si obe strani prizadevata za širitev sodelovanja.

Sicer pa je Bolgarija v sodelovanju s Kitajsko že ustanovila skupni kmetijski demonstracijski in razvojni center. Na Poljskem v Pomeraniji načrtujejo gradnjo 110 milijonov dolarjev vredne skupne logistične in ekonomske cone za vseh šestnajst evropskih članic, ki bi svoje pridelke in hrano dobavljale do nje, od tam pa bi po zraku ali železnici blago potovalo na Kitajsko. V Šangaju, v tamkajšnji prostotrgovinski coni pa je že vzpostavljen skupni razstavni in prodajni paviljon za hrano iz evropskih držav 16+1.

Gornja Radgona - Predsednik republike Borut Pahor je danes v Gornji Radgoni odprl letošnji 55. kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki po nekaj kriznih letih že nekaj let zaporedoma doživlja ponovno rast in zagon. Letos so radgonski sejmarji znova porušili lanskoletni rekord in so s sejemskim dogajanjem in razstavljalci zapolnili 71.300 kvadratnih metrov odkritih in pokritih razstavnih prostorov, vzorčnih nasadov ter razstavišč živali.

Na sejmu, ki bo odprt od danes do četrtka, 31. avgusta, letos sodeluje 1820 razstavljalcev iz 36 držav, kar je prav tako več kot lani in več kot nekaj zadnjih let. Udeležba iz tujine in predstavitve tujih držav in regij pa dokazujejo, da AGRA postaja vse pomembnejša tudi mednarodno: letos je država partnerica Kitajska, ki bo svoje kmetijstvo, kulturo, običaje, kulinariko in več kot deset živilskih podjetij predstavila na velikem razstavnem prostoru v sejemski hali C.

Na sami otvoritvi sejma je bil prisoten kitajski kmetijski minister Han Changfu, ki je dejal, da Kitajska na področju hrane nasprotuje protekcionizmu, da sama letno uvozi za 130 milijard ameriških dolarjev hrane in da pozdravlja pobudo srednje- in vzhodnoevropskih držav 16+1, ki se zavzemajo za sodelovanje s Kitajsko.

Danes bo sejem AGRA tudi prizorišče drugega dela dvanajstega foruma kmetijsko trgovinskega in gospodarskega sodelovanja med Ljudsko republiko Kitajsko in državami vzhodne in srednje Evrope, ki je prav posledica pobude 16+1.

Poleg Kitajske se bodo na sejmu predstavile še Madžarska, Hrvaška, Poljska, Češka, Slovaška, Litva, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Makedonija, Albanija, Romunija in Bolgarija.

Na otvoritveni slovesnosti je svečani govornik, predsednik Borut Pahor, dejal, da je trajnostni razvoj slovenska in svetovna paradigma enaindvajsetega stoletja, minister za kmetijstvo Dejan Židan pa je opozoril, da so posledice podnebnih sprememb vedno pomembnejši vzrok lakote v svetu in so prilagoditve nujne. Predsednik Zadružne zveze Slovenije Petrr Vrisk je opozoril, da v vse slabših razmerah za kmetijstvo ni sprejemljiva napoved, da bo po letu 2020 v Evropi manj denarja kot doslej namenjenega kmetijstvu, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič pa se je pridružil pozivu k ukrepanju proti posledicam podnebnih sprememb.


Utrinek z odprtja sejma. Foto: Jože Pojbič/Delo

Razstavni del bo napolnjen z novostmi v kmetijski tehniki in živilskopredelovalni industriji, znova pa bo bogat tudi sejemski strokovni program, h kateremu bosta levji delež prispevali Ministrstvo za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Posebno pozornost bodo na AGRI letos posvetili tudi mednarodnemu letu trajnostnega turizma za razvoj, hrani iz naše bližine ter trajnostnemu kmetovanju in gozdarjenju.

Prijavi sovražni govor