Najboljša kranjska klobasa je Arvajeva

Na 11. slovenskem ocenjevanju kranjskih klobas je strokovno žirijo in ljubiteljske ocenjevalce najbolj prepričala klobasa Mesarije Arvaj.

Objavljeno
20. avgust 2014 18.55
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Sora pri Medvodah – Na 11. slovenskem ocenjevanju kranjskih klobas, ki so ga opravili na letošnjem festivalu kranjske klobase v Hiši kulinarike Jezeršek, je strokovno žirijo in ljubiteljske ocenjevalce najbolj prepričala kranjska klobasa Mesarije Arvaj.

Na tokratno ocenjevanje je bilo poslanih 14 vzorcev vseh registriranih in certificiranih proizvajalcev kranjskih klobas iz Slovenije, organizatorju so jih posredovali iz GIZ Kranjska klobasa, kjer so jih šifrirali za ocenjevanje. V končni oceni izdelka predstavlja 60 odstotkov ocena strokovne komisije in 40 odstotkov ocena ljubiteljskih ocenjevalcev.

Kot so razkrili po ocenjevanju, je največ točk pri strokovni žiriji in pri ljubiteljskih ocenjevalcih dobil šifrirani vzorec klobase, o kateri se je izkazalo, da so jo naredili pri Arvajevih. Drugo najvišjo skupno oceno so dodelili kranjski klobasi iz Celjskih mesnin, tretjo pa klobasi iz Mesarstva Podobnik (lanski zmagovalec).

Letošnja novost ocenjevanja je bila tudi neformalna metoda okušanja kranjske klobase s pomočjo najnovejše nevrotehnologije za merjenje možganske aktivnosti ob pokušanju vzorcev. Na tem poskusnem ocenjevanju je zmagala klobasa Mesarstva Podobnik.