Najslabši smo pri zelenjavi

Nazadujemo tudi v prireji mesa in pridelavi žita.

Objavljeno
09. junij 2016 19.47
Ljubljana 26.01.2013 - e-kosara.foto:Blaz Samec/DELO
M. Š.
M. Š.
Ljubljana - Podatki o bilanci proizvodnje in potrošnje hrane za preteklo leto, ki jih je objavil državni statistični urad, potrjujejo, da Slovenija ne izboljšuje svoje samopreskrbne bilance.

Posebno nizko stopnjo samopreskrbe sta v letu 2015 izkazovali bilanci zelenjave in krompirja: pri zelenjavi je bila 39-odstotna, pri krompirju pa 59-odstotna. Stopnja samooskrbe v bilanci za žito je dosegla 73 odstotkov oz. 4-odstotne točke manj kot v prejšnjem letu. Domača proizvodnja žit je v tem letu dosegla nekaj več kot 620.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 860.000 ton.

Slovenski čebelarji so v preteklem letu pridelali več medu kot v prejšnjem letu, ko je bila letina zares katastrofalna - proizvodnja točenega medu je namreč znašala okoli 2.000 ton. Stopnja samopreskrbe z medom je tako dosegla 71 odstotkov, leto prej le 20 odstotkov.

Po letos prvič objavljeni koledarski bilanci proizvodnje in potrošnje sadja, je lanska proizvodnja svežega sadja v Sloveniji znašala 156.000 ton, domača potrošnja pa skoraj 260.000 ton. Stopnja samopreskrbe je v tem letu dosegla 61 odstotkov, prebivalec Slovenije pa je v povprečju porabil 83 kilogramov svežega sadja.

Prebivalec Slovenije je v letu 2015 porabil za prehrano povprečno 121 kilogramov žita, 109 kilogramov zelenjave, 88 kilogramov mesa, 68 kilogramov krompirja, 11 kilogramov jajc ter nekaj več kot kilogram medu.

Domača prireja mesa je lani dosegla skoraj 135.000 ton, domača potrošnja mesa (ta je v celoti namenjena za prehrano) pa okoli 180.000 ton. Stopnja samooskrbe z mesom je bila 74-odstotna in je v primerjavi z letom 2014 nekoliko nižja.