Po sedmih letih krize spet rast

Prireja prašičjega mesa se je lani prvič po sedemletnem upadanju povečala. Katastrofalno leto za čebelarje.

Objavljeno
15. maj 2015 13.25
M. Š., gospodarstvo
M. Š., gospodarstvo
Ljubljana − Po začasnih podatkih državnega statističnega urada se je prireja govejega in kozjega mesa ter kokošjih jajc v letu 2014 zmanjšala v primerjavi z letom prej, prireja vseh drugih vrst mesa in prireja mleka pa sta bili večji kot v prejšnjem letu. Prireja prašičjega mesa je bila po sedmih zaporednih letih upadanja večja za dva odstotka.

Domača prireja govejega mesa je v letu 2014 znašala približno 40.000 ton, prašičjega mesa 30.000 ton, perutninskega 62.000 ton, ovčjega približno 1300 ton in kozjega približno 300 ton.

Rejci kokoši nesnic so v letu 2014 pobrali približno 340 milijonov jajc. Rejci molznih živali so v letu 2014 namolzli približno 600 milijonov litrov kravjega mleka, približno pol milijona litrov ovčjega mleka in približno 1,4 milijona litrov kozjega mleka.

Domača prireja govejega mesa se je glede na leto prej zmanjšala za približno štiri odstotke, prirast v živi masi pa se je zmanjšal za približno odstotek. Kravjega mleka je bilo lani namolzenega za približno štiri odstotke več kot v letu prej.

Prirast prašičjega mesa v živi masi je bil v letu 2014 prvič po sedmih letih upadanja večji kot v prejšnjem letu, in sicer za približno pet odstotkov, zato je bila večja tudi domača prireja mesa (za dva odstotka).

Medtem ko se je prireja perutninskega mesa povečala, se je prireja kokošjih jajc zmanjšala. Pozitiven je tudi trend v ovčereji, kjer se je povečala prireja mesa in mleka. Večja je tudi prireja kozjega mleka, slabše je pri mesu.

Zelo slaba je bila letina za čebelarje, saj so lani pridelali le okrog 500 ton medu, kar je 80 odstotkov manj kot v letu 2013.