Poziv potrošniške organizacije k dodatnemu vzorčenju medu

Nezaupanje potrošnikov v varnost in kakovost slovenskih pridelkov terja ustrezno ukrepanje ministrstva.

M. Š.
čet, 07.01.2016, 13:20

Ljubljana - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pozvala ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj zaradi afere z uporabo neregistriranega zdravila za zatiranje varoze čim prej izvede novo vzorčenje slovenskega medu na dovolj velikem vzorcu, da bi ugotovili, ali obstaja tveganje za zdravje ljudi.

Zaskrbljeni potrošniki pozivajo ZPS, naj preveri varnost medu, saj nekaj tednov po izbruhu afere nimajo jasnega odgovora, ali je med na trgu varen, ker vpletene inštitucije posredujejo nasprotujoče si informacije, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Kot ob tem pojasnjujejo na ZPS, se ukvarjajo s primerjalnim testiranjem kakovosti izdelkov in storitev, ki ga financirajo člani ZPS, nimajo pa niti virov niti pristojnosti, da bi preverjali varnost izdelkov na trgu. Za nadzor nad slednjo je namreč odgovorna država.

Ker je bilo na trgu neregistrirano zdravilo za zatiranje varoze vrhniškega podjetja Apis M&D, menijo, da je kmetijsko ministrstvo dolžno čim prej izvesti novo vzorčenje na dovolj velikem vzorcu, da bi ugotovili, ali obstaja tveganje za zdravje ljudi.

Afera po njihovem mnenju ruši zaupanje potrošnikov v varnost, in ne le kakovost slovenskih pridelkov. Ministrstvo ima zato še posebno odgovornost, saj z javnimi sredstvi podpira kampanjo Kupujmo slovensko. Brez takojšnjega ukrepanja bo škoda povzročena tudi vsem dobrim proizvajalcem medu, zaupanje v tako pomemben slovenski izdelek, kot je med, pa izgubljeno, dodajajo.

 

Povezane novice

Židan verjame v neoporečnost slovenskega medu
6. januar ob 15:50
Minister še zaupa oceni uprave za varno hrano in ne vidi razlogov za razrešitev glavne inšpektorice za varno hrano.
Grenka resnica
19. december ob 06:00
Slovenski med je varen
18. december ob 16:02
Prijavi sovražni govor