Več ekološko pridelane zelenjave in mesa

Statistika: pridelek ekoloških zelenjadnic lani za 16 odstotkov večji, mesa pa za 13 odstotkov več.

Objavljeno
02. julij 2015 13.04
Ekološka kmetija Kovač pridelovanje špargljev 9.5.2013 Primskovo Slovenija
M.Š.,gospodarstvo
M.Š.,gospodarstvo
Ljubljana - Po podatkih državnega statističnega urada je bil pridelek ekoloških zelenjadnic v preteklem letu večji za 16 odstotkov, masa ekološkega govejega mesa pa večja za 13 odstotkov.

Število kmetijskih gospodarstev z ekološkim kmetovanjem se je povečalo za 8 odstotkov, površina kmetijskih zemljišč v uporabi za 7 odstotkov in število živali za 17 odstotkov. Narejena je bila revizija podatkov za meso perutnine in za število jajc za leto 2013, in sicer zaradi popravkov v viru podatkov.

V letu 2014 je bilo v sistem kontrole ekološkega kmetovanja vključenih 3.298 kmetijskih gospodarstev; 2.537 kmetijskih gospodarstev izmed teh je že pridobilo status »ekološki«, druga pa so bila še v postopku preusmeritve. Število prvih se je glede na leto 2013 povečalo za 14 odstotkov, število drugih pa se je zmanjšalo za 7 odstotkov.
Površina kmetijskih zemljišč v uporabi v sistemu kontrole ekološkega kmetovanja je obsegala 41.237 hektarov ali 8,6 odstotka vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Glede na leto prej se je najbolj povečala površina trajnih travnikov in pašnikov (za 2.069 hektarov). Trajni travniki in pašniki so tako ohranili največji delež od vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v sistemu kontrole ekološkega kmetovanja (84 odstotkov).

Lani so se na kmetijskih zemljiščih v uporabi z ekološkim statusom najbolj povečali pridelki silažne koruze (za 155 odstotkov) ter pšenice in pire (za 114 odstotkov), sledi pridelek koruze za zrnje (za 72 odstotkov).

Pridelek zelenjadnic se je povečal za 16 odstotkov glede na pridelek v letu prej in je znašal 1.438 ton; od tega se je pridelek jagod povečal za 76 odstotkov in je znašal 27 ton. Zmanjšala sta se le pridelek ovsa (za 4 odstotke) in pridelek oljk (za 16 odstotkov).

Tudi število živali v ekološki reji je bilo v letu 2014 v vseh kategorijah večje kot v prejšnjem letu, razen pri čebelah; čebeljih panjev je bilo za 10 odstotkov manj kot v letu 2013. Najbolj se je povečalo število perutnine (za 31 odstotkov), najmanj pa število ovac (za 5 odstotkov). Obseg vzreje vodnih organizmov se je pri vzgoji rib v letu 2014 občutno zmanjšal glede na predhodno leto (za 39 odstotkov). V letu 2013 je bilo vzrejenih 18.850 rib, v letu 2014 pa 11.500 rib. Obseg vzreje školjk se je v istem obdobju povečal za 11 odstotkov.

Masa mesa živali (očiščenih trupov) iz ekološke reje, zaklanih v ekoloških klavnicah, je bila v letu 2014 v povprečju za 13 odstotkov večja kot v prejšnjem letu. Prireja mleka je v istem obdobju narasla za skoraj 5 odstotkov. Največji porast je pri kategoriji govedo, pri drugih kategorijah je opazno zmanjšanje prireje -najbolj izrazito pri kozah. Povečano število perutnine se odraža tudi v večji pridelavi perutninskega mesa (za 16 odstotkov) in v večjem številu konzumnih jajc (za 12 odstotkov).

Hkrati s prvo objavo podatkov za leto 2014 je bila narejena tudi revizija podatkov za leto 2013 v podatkovnem portalu SI-STAT, in sicer sta popravljena podatka za maso očiščenih trupov perutnine in za število konzumnih jajc v tabeli Ekološki proizvodi živalskega izvora - zaradi popravkov v administrativnem viru podatkov. Podatek za maso očiščenih trupov perutnine je zdaj 11,7 ton in podatek za število konzumnih jajc je zdaj 4.137.950.