Vlada bo pomagala zadrugam

Zaradi sprememb na kmetijskih trgih, ki slabšajo razmere v pridelavi, še posebej v prireji mleka,bodo kmetje potrebovali izdatnejšo pomoč.
Objavljeno
08. marec 2016 17.50
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič
Portorož - Razmere v kmetijstvu, še posebej v mlečni proizvodnji ne obetajo nič dobrega, zato se tudi zadrugam ne napoveduje prav lahko obdobje, je v nagovoru zbranim na letnem posvetu zadružnikov v Portorožu ocenil kmetijski minister Dejan Židan.

Po njegovem bo letos največ pozornosti namenjene krizi na področju proizvodnje surovega mleka, kjer na ravni celotne EU proizvodnja narašča, medtem ko cene in potrošnja padajo. Slabih 40 odstotkov slovenskega mleka se izvozi, veljavnost marsikatere od izvoznih pogodb pa se izteče pred koncem letošnjega leta, je na potencialno nevarnost za slovenske proizvajalce opozoril Židan ter zadruge pozval, naj slovenskega kmeta ne pustijo na cedilu, saj da imajo v sedanjih težkih časih do kmeta dolžnosti.
‎Slovenija je sicer po besedah ministra, zelo proaktivna pri iskanju rešitev pri reševanju težav v tej krizi, vendar pa vse skupaj čaka še zelo veliko dela. Ta teden (v četrtek) pride na obisk v Slovenijo tudi francoski minister za kmetijstvo Stephane Le Foll, ki bo tudi s Slovenijo usklajeval ukrepe za izhod iz krize pred ponedeljkovo obravnavao ministrov na izrednem svetu EU za kmetijstvo v Bruslju.

Stabilen sistem

Minister je v nagovoru še izpostavil, da izjemno spoštuje zadružni sistem, ki je tudi družbeno odgovorno gospodarstvo. »To ni tisti tip podjetja, ki želi na kratki rok priti do čim večjega dobička; zadružni sistem deluje drugače, dolgoročno«, je še dejal minister. Ob tem je dodal, da zadružni sistem zagotavlja odkup, proizvodnjo, delovna mesta in v krizah se izkaže kot bolj stabilen sistem. Židan je ob koncu ponovil pobudo, ki jo je izrekel v preteklih letih na posvetu zadružnikov: »Dokazljivo je, če je združena nabava kmetijskega repromateriala in odkup kmetijskih pridelkov, je potem kmetu veliko lažje, saj dobi cenejši repromaterial, dobi pa tudi višjo prodajno ceno.« Ker je letos pričakovati tveganja, je zato po besedah ministra to dodatna priložnost, da zadružniki sprejmejo to odgovornost.

Sicer pa je Židan spomnil, da bodo v okviru davčne zakonodaje letos prenovili tudi pavšal v kmetijstvu. Zakon, ki ga pripravlja finančno ministrstvo, bo nared v doglednem času, tako da bo možnosti za javno razpravo še dovolj, je napovedal. Med letošnjimi cilji pa je minister izpostavil še spremembo zakonodaje na področju kmetijskih zemljišč ter pripravo novega strateškega dokumenta na področju kmetijstva za obdobje po letu 2020.

Zadruge so tudi nosilke lokalnega razvoja

Tema tokratnega, že 43. letnega posveta zadružnikov v organizaciji Zadružne zveze Slovenije so spremembe na kmetijskih trgih in njihove posledice. Kljub težkim razmeram, predvsem kot posledica padca cen kmetijskih proizvodov, večina zadrug posluje pozitivno, v zvezi pa bodo po besedah predsednioka Petra Vriska še naprej delali na promociji kakovostne slovenske hrane. Med drugim želijo vzpostaviti zadružno blagovno znamko.

Pomen zadrug kot nosilk lokalnega razvoja je izpostavil tudi predsednik Državnega zbora RS Mitja Bervar. Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek je povzel misli predsednika vlade Mira Cerarja, ki se posveta ni mogel udeležiti zaradi obveznosti v Bruslju, je pa pisno zagotovil zavezanost vlade k spodbujanju nastajanja in delovanja zadrug. To naj bi država dosegla tako s spremembami zakonodaje, ki bodo šle v smeri omogočanja ustanovitve različnih vrst zadrug, kot tudi s podpornim okoljem, vključno z možnostjo pridobitve kohezijskih sredstev.

Ob tem je Počivalšek dodal, da bodo v marcu in aprilu objavili štiri različne razpise, ki bodo dali posebno pozornost zadrugam, še v tem tednu pa bodo objavili tudi shemo za mikro kredite.