Za zamujeno tožbo krivi uradniki

Ukrepanje kmetijskega in pravosodnega ministra zaradi zamujene tožbe proti evropski komisiji bo znano prihodnji teden.

pet, 12.02.2016, 19:16

Ljubljana - Ministra za kmetijstvo in pravosodje Dejan Židan in Goran Klemenčič sta se dogovorila, da bosta glede prepozno oddane tožbe zoper Evropsko komisijo o naloženi kazni zaradi očitanih nepravilnosti pri zapiranju Tovarne sladkorja Ormož dogovorila, da bosta iskala osebno odgovornost. O zaključkih in ukrepih bosta javnost seznanila sredi prihodnjega tedna.

Ministra sta na današnjem sestanku pregledala informacije in dokumentacijo v zvezi s prepozno vloženo tožbo, s katero je država želela na evropskem sodišču spodbijati 8,7 milijonov evrov težko kazen, ki jo je zaradi nepopolne razgradnje ormoške tovarne določila evropska komisija. Izmenjala sta oceni o dosedanjih ugotovitvah, ki izhajajo iz obeh poročil o poteku postopkov v Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) in v Državnem pravobranilstvu. Ugotovila sta, da gre za resen sum kršitev uradnikov in funkcionarjev, ki so po službeni dolžnosti sodelovali v tej zadevi, zato je potrebno ugotoviti osebno odgovornost ter sprožiti ustrezne postopke.
»Ne pristajava, da je kriv sistem, ampak je konkretna napaka povzročila, da je bila tožba vložena dva dni prepozno. Dogovorila sva se, da pozovema k dopolnitvi poročil, pri čemer pričakujeva tudi odziv predstojnikov obeh institucij, da se opredelita in da se na podlagi tega odločiva predvidoma v sredo. Takrat bova tudi povedala najino odločitev,« je po sestanku povedal kmetijski minister Židan.

»V tem primeru se ne ukvarjamo z vprašanjem nedelovanja sistema ali ugotavljanjem kakšnih sistemskih napak, gre za vprašanje osebne odgovornosti,« je dejal pravosodni minister Goran Klemenčič. Več o zadevi ni želel povedati, saj čaka še na nekaj dodatnih pojasnil.

Državno pravobranilstvo je sicer neodvisen državni organ, nad katerim izvršna oblast nima prav veliko pristojnosti. Na vladi je le, da pravobranilce imenuje za osemletni mandat in jim ga lahko za enak mandat tudi podaljša, pravosodno ministrstvo pa lahko zgolj zahteva, da državno pravobranilstvo zoper posameznega pravobranilca uvede disciplinski postopek.

Generalni direktor agencije za kmetijske trge Benedikt Jeranko je zagotovil, da ne beži pred svojo odgovornostjo v tej zadevi, da pa ni pripravljen prevzeti odgovornosti za vse, kar se je dogajalo. »Spregledano je bilo, da je bila odločba sodišča notificirana prej na predstavništvu Slovenije v EU, kot je bila objavljena v uradnem listu. Na to bi morali biti na pravobranilstvu bolj pozorni kot mi. Kot direktor agencije sem soodgovoren in prevzemam svoj del posledic in odgovornosti. Če bodo padale glave pač bodo. Vse je odvisno od presojanja, kaj bi kdo lahko naredil in kaj bi kdo moral narediti, v tem delu mislim, da je gotovo večja odgovornost na pravobranilstvu,« je povedal.

Prijavi sovražni govor