Letos še odločneje na tuje trge

Koroški izvozniki so lani dosegli najvišjo, osemodstotno rast izvoza med slovenskimi regijami.
Objavljeno
27. januar 2016 22.25
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Dravograd – Koroške gospodarske družbe, med katerimi so najuspešnejše Tovarna akumulatorskih baterij iz Mežice, Metal Ravne in Petrol Energetika, so lani povečale skupno prodajo za pet odstotkov. Rast prihodkov na tujih trgih so v primerjavi s prodajo doma podvojile, celoten izvoz pa bo večji za več kot osem odstotkov, kar je največ med slovenskimi regijami.

Čisti poslovni izid koroškega gospodarstva v letu 2015 bo po podatkih koroške gospodarske zbornice s sedežem v Dravogradu najvišji v zadnjih sedmih letih. »Ocenjujemo, da bo v primerjavi z letom prej večji vsaj za polovico in bo dosegel raven iz leta 2007, ki je bilo za regijsko gospodarstvo najuspešnejše v zadnjih desetih letih,« je povedala Tatjana Kupnik, direktorica območne gospodarske zbornice Koroška.

Gospodarska moč regije je skoncentrirana v Mežiški dolini, kjer so vsa tri najuspešnejša podjetja; Tovarna akumulatorskih baterij Mežica, Metal Ravne in Petrol Energetika. Koroške gospodarske družbe, ki so lani ustvarile za dobrih 992 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, naj bi jih letos še zvišale in se približale milijardi. Glavne izvozne partnerice Koroške regije so Nemčija, Avstrija, Italija, Francija in Velika Britanija.

Za koroško izvozno usmerjeno gospodarstvo so zato bolj pomembni obeti o gospodarskih razmerah v tujini kot doma. Po besedah Kupnikove so pomembna predvsem gibanja v dejavnostih, povezanih z vgradnjo svinčenih industrijskih in startnih baterij, vmesnih proizvodov za avtomobilsko industrijo in končne industrijske uporabnike.

Okrepitev v tujini

Položaj koroškega gospodarstva na tujih trgih naj bi se še okrepil. »Pričakujemo 2,4-odstotno rast, predvsem zaradi povečane prodaje na trgih Evropske unije, ZDA, Indije in Kitajske. Posamezni izvozniki pa so kot potencialne nove trge v letu 2016 opredelili tudi trge na območju severne Afrike, Južne Amerike, ZDA in Azije,« je napovedala Kupnikova.

Največji koroški izvoznik je Tovarna akumulatorskih baterij Tab iz Mežice, ki je lani realizirala skoraj 30 odstotkov regijskega izvoza. Takoj za njim je podjetje Metal Ravne z 19-odstotnim deležem ter Johnson Controls Slovenj Gradec z 10-odstotnim deležem izvoza. Po obsegu izvoza sledijo: Cablex-M, Grammer Slovenj Gradec, Akers valji Ravne, Abrasiv Muta in CNC P&K Pušnik Radlje ob Dravi.

Lani so koroški izvozniki svoje produkte in storitve prodajali na trgih devetdesetih držav sveta. In še zanimivost; prvi trije izvozniki so v letu 2015 ustvarili kar šestdeset odstotkov celotnega regijskega izvoza.