Govedina dražja do 15, svinjina do 25 odstotkov

Direktor Celjskih mesnin pravi, da je meso težko kupiti tudi v tradicionalnih izvoznicah.

Objavljeno
03. september 2012 15.45
Posodobljeno
03. september 2012 16.00
mpi*Mercator
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana - Po besedah predsednika GIZ Mesne industrije so vsi slovenski proizvajalci cene mesa zvišali: za do 15 odstotkov se je podražila govedina, svinina do 25 odstotkov. K mesnim podražitvam sodijo tudi napovedane, do 15-odstotne podražitve perutnine.

Da so podražitve hrane neizogibne, so slovenski živilci povedali že konec prejšnjega tedna. Ob že znanih razlogih zanje (dražje surovine, energija, embalaža ...) so omenjali še omejitve pri nabavah. V Evropi je pomanjkanje mesa, tudi v tradicionalnih izvoznicah ga je težko kupiti, je povedal Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin in predsednik GIZ Mesne industrije Slovenije.

Po še zelo svežih napovedih krize na trgu z mesom, ki jo pripisujejo povečanim nakupom Amerike, Rusije, Turčije in azijskih držav, bodo manjši igralci na odprtem trgu še težje prišli do želenih količin. Negotovost v oskrbi se bo kazala tudi pri cenah. Zato, pravi Krivec, meso ne bo nikoli več tako poceni, kot je zdaj.

Razmere na globalnem trgu, ki se odziva na posledice suše v Ameriki, na manjše pridelke ključnih poljščin, slabšo prirejo v tradicionalnih izvoznicah mesa, bodo tako v prihodnjih mesecih zaznamovale tudi slovenski prehranski trg.