Damijan: »NLB prodati za 1€!«

Štiri leta po zlomu banke Lehman Brothers je slišati ugibanja, ali bo tudi Slovenija zaprosila za bailout.

pon, 17.09.2012, 21:00

Ljubljana, Celje –  Temu primerno se vrstijo tudi posveti ekonomistov, kako iz krize. Pri predsedniku republike Danilu Türku so se danes zbrali ekonomisti Velimir Bole, Jože P. Damijan, Mitja Gaspari, Aleksandar Kešeljević, Mojmir Mrak, Janez Prašnikar, Ivan Ribnikar in Marjan Senjur ter razpravljali o aktualnih ekonomskih težavah države.

Po srečanju ekonomisti izjav niso želeli dajati, le Ribnikar je ocenil, da predvidene slabe banke Slovenija ne potrebuje: »Problem so tri banke, v katerih je država lastnica, in jim je treba povečati kapital. Zakaj bi zato sanirali bančni sistem? Tega ne tvorijo tri banke, ampak dobrih 20.«

Iz urada predsednika republike so sporočili, da so udeleženci pogovora opozorili, da javnofinančni položaj Slovenije ni tako slab, kot ga kažejo bonitetne ocene, in da gre pri nižanju teh ocen pogosto tudi za psihološki učinek. Zato je nujno čim prej sprejeti pokojninsko in delovnopravno reformo ter spremeniti referendumsko ureditev.

Med srečanjem predsednika države z ekonomisti se je mimo urada predsednika sprehodil tudi predsedniški kandidat Milan Zver. »Medtem ko se v Bruslju na plenarnih zasedanjih še ne govori o težavah Slovenije, se o njej že govori po kuloarjih. Tako da Slovenija postaja problem in bo problem, če ga ne bomo sami rešili, za kar pa je potrebna politična volja,« je dejal evropski poslanec Zver.

S tem so se strinjali tudi udeleženci okrogle mize o kreditnem krču in gospodarski krizi v okviru Celjskega sejma, med katerimi je bil tudi Jože P. Damijan. Opozoril je, da bi morala država takoj po izbruhu krize ukrepati kot so to storile druge – nacionalizirati sektor in ga potem tudi hitro prodati. A o ukrepih se pogovarjamo šele po treh letih, hkrati pa so podjetja pri nas že zdaj v državni lasti, interesa za prodajo pa ni, saj oblast tako ohranja vpliv v njih. Ker ni bilo hitrih ukrepov, so podjetja iz kreditnega krča zapadla še v kapitalskega in so v tako slabem položaju, da ne morejo do posojil. »Do konca leta bo vsota slabih kreditov v slovenskem bančnem sistemu narasla na sedem milijard evrov. Sanacija mora biti pametna. Določene banke v državni lasti, kot sta recimo NLB in NKBM, bi lahko prodali, če bi jih novi kupci sanirali. Danes se splača prodati NLB za en evro, če bo kupec saniral za tri milijarde evrov slabih kreditov,« je dejal Damijan. Na vprašanje, kdaj bo v Sloveniji boljše, pa: »Brez bankrota države bo mogoče boljše 2015, z bankrotom pa 2018.«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
6 komentarjev
romalpa

Vsi razpravljajo vedno samo o bankah.Za Lehman B.je v finančni stroki poznano mnenje ,da danes te banke nebi pustili v stecaj saj je bila kolateralna škoda ogromna.Damjan s svojim predlogom o prodaji NLB za 1 evro prav v ničemer ne povecuje dodane vrednost nacionalne ekonomije.ČE SO 4 BANKE V VEČINSKI LASTI DRŽAVE morajo omogočiti kreditiranje,.Samo koga ,?,resnični problem je,da ni dobrih projektov,ni tekočih naročil,ni koriščenja zmogljivosti.Ni pravih vodij ,ki bi povlekli voz.
Žerjav za to pozicijo ni primeren.Dvajset let po samostojnosti SLO pravzaprav nimamo nosilcev gospodarstva-ceh gospodarstvenikov ,ki so nas izvlekli l.1991 ne obstoja,nekaj samooklicanih "vizionarjev"je pokradlo miljarde,politika je razdvojena kot še nikoli poprej in še nikoli ni imela resitev ,ekonomisti zapoznelo oznanjajo vsak svojo oceno stanja kot,da so najvecji krivec za zastoj banke,veliko "mladih levov" je sprofaniralo vedo,ki se ji reče gospodarjenje,naćrtovanje,razvoj,zdrava rast podjetij,odgovornost do delavcev,presojanje problemov skozi objektivne kriterije,scenarije,izobraževanje ko so delovali v MIP-u,POMURKI,ELANU,PLANIKI,NLB,TRIGLAVU,SOD-u,NKBM, IUV ,ADRIJI, ter na novo postavili vsebino "Vizija" pri prodaji KOLINSKE,MERKURJA,ĆRPALK,LEK-a v vprasljivem pomenu seveda.Pogledati bi bilo potrebno kam so šla vsa ta sredstva od kupnin.?/ navedel sem samo nekatere/.No forumi ne bodo prinesli naročil ,ki jih SLO nujno potrebuje.Stabilno in hitro rast je mogoče doseči z B2B in vlaganji v bivse republike YU,ki se jih pa del politike nerazumljivo otepa.In mi potrebujemo predvsem HITER preobrat.Nekater spremebe so se l.2008 zgodile nepovratno in je čakanje na boljše čase iluzija.SLO ne bodo rešile zavarovalnice ,banke,svetovalne firme,kioski in trafike.Ti subjekti potrebujejo tudi top kadre kaj veliko pa ne bodo zaposljevali.SLO ne izdelovala chipe,laserje,nudila visoko tehnologijo itd.na veliko in jutri ,če to doslej ni počela "na veliko"Kar zadeva evro je za večino članic precenjen.To ne bo presegla Barossova Federacija ,EU ni ZDA.

20. september 2012, ob 14:12:25
svatne

Najprej za 1€ prodati tele naše ekonomiste !

18. september 2012, ob 14:19:48
VIDRA

To je samo še ena od bombastičnih izjav več. Teli ekonomisti so perle, vsi so generali: za nazaj

Mene zanima, ali se bo država odpovedala tudi vsem depozitom državljanov za 1 €? In koliko je teh?

Prav rad bi verjel, da bo tuji lastnik vsa bančna sredstva namenil zgolj in samo zagomu našega gospodarstva. Kaj pa če jih ne bo? Če bo tako kot z nižanjem davka na dobiček, ko ugotavljajo, da nižji davek na dobiček ne vzpodbuja lastnikov v odpiranje novih delavnih mest, ampak ga raje kanalizirajo v sebi bolj prijazne "dejavnosti".
A nam JPD lahko garantira, da tuji lastnik ne bo naših depozitov uporabil za kreditiranje gospodarstva v svoji matični državi? Se pravi da bomo Slovenci kreditirali gospodarsko rast A, I ali F, namesto naše domače.

18. september 2012, ob 11:54:49
julka

Ideja ni slaba, davkoplačevalci takoj profitirano sigurno milijardo če ne več.
Samo treba je najti naivneza ki bo za 1 E kupil za nekaj milijard slabih terjatev.
Verjetno pa politika tega ne bo pustila, pa ne zato ker bi bilo to slabo za davkoplačevalce, ampak zato ker se bo ukinila vreča iz katere so jemali denar
Naslednja rešitev pa je da denar enostavno potegnemo iz slabih bank, in naj se politika potem igra v praznem peskovniku.

18. september 2012, ob 10:53:40
novacdani1971

G. Damjan, ker imam ravno dva evra v denarnici, bi kupil še NKBM. Če najdeš še tisti bankovec za 5 evrov, bi kupil še specialno enoto policije s kompletno oborožitvijo. Grem stavit, da bi dobil tiste tri milijarde takole v tridesetih dneh nazaj.

18. september 2012, ob 00:27:22
umetnik123

Zakaj prodat? Tiste, ki so stvar zakuhali in omogočili nepokrite kredite, je treba zapret, podganam kot so Zidar, Tovšakova, Černigoj, Pavček, Raščan in podobni pa pobrati vse premoženje in jih zapret.

17. september 2012, ob 21:25:22
6 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej