Davčna uprava obračunava z letom 2011

Izplačevalci dohodkov lahko do 31. januarja na strani eDavki preverijo obrazce o obračunu plač in dajatev.

Objavljeno
17. januar 2012 18.54
Sedež Davčne uprave
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana – Davčna uprava se pripravlja na odmero dohodnine za leto 2011. Zagotoviti si namerava kakovostne podatke, s katerimi bo sestavila informativne izračune, da bo ugovorov nanje čim manj.

Izplačevalci imajo zdaj možnost še enkrat pregledati podatke o izplačilih v preteklem letu. Danes so na spletnem portalu eDavki že lahko preverjali, ali so davčni upravi na individualnih REK-obrazcih med letom oddali natančne podatke o svojih izplačilih. Primerjali jih bodo s podatki iz lastne zbirke, iz katere bodo do konca januarja za zaposlene in druge prejemnike izplačil natisnili letne povzetke o dohodkih leta 2011. Za dohodninske zavezance namreč izplačevalci iz zasebnega in javnega sektorja še vedno morajo pripraviti letno obvestilo o izplačanih dohodkih, na katerih so bruto izplačila, akontacija dohodnine in prispevki za socialno varnost.

»Povezava s portalom eDavki deluje. Na to zbirko ne vpliva postopno prehajanje davčne uprave na nov informacijski sistem. Tudi nekaj podjetij je preverilo, ali bo povezava do podatkov o izplačilih delovala,« pravi predstavnik za stike z javnostjo pri generalnem davčnem uradu Stojan Glavač. Izplačevalci bodo podatke iz mesečnih individualnih REK-obrazcev lahko preverjali do 31. januarja – z digitalnim potrdilom si zagotovijo le vpogled v podatke lastnega podjetja, ne morejo pa jih sami popravljati. »Ta komunikacija je enosmerna. Če ugotovijo, da podatki v iREK-obrazcih niso pravilni, naj davčni upravi čim prej, vsekakor najpozneje do 31. januarja 2012, oddajo bodisi manjkajoče obrazce bodisi popravke že vloženih REK-obrazcev,« pravi sogovornik.

O regresu poročajo posebej

Delodajalci morajo davčni upravi med letom ob vsakem izplačilu plač oddati tako imenovane REK-obrazce za vsakega zaposlenega posebej: na njih so vsi podatki o plači in obveznih dajatvah, povezanih z izplačilom. Posebej poročajo o izplačilu regresa. Pri odmeri dohodnine za leto 2010 je davčna uprava informativne izračune prvič sestavila samo s podatki, ki jih je zajela iz individualnih REK-obrazcev, tako da pri tem ni imela na voljo zbirnih letnih podatkov. »Za odmerno leto 2010 je davčna uprava za sestavo informativnih izračunov dohodnine na letni ravni prvič uporabila podatke o dohodkih iz obračunov davčnega odtegljaja, ki so jih davčnemu organu predložili izplačevalci individualno po davčnih zavezancih – fizičnih osebah, torej s tako imenovanimi iREK-obrazci.

Do vključno leta 2009 je davčna uprava pri sestavi informativnih izračunov dohodnine uporabila podatke o dohodkih, ki so jih izplačevalci dostavili na letni ravni do konca januarja za preteklo leto, pojasnjuje Stojan Glavač. Dohodninski zavezanci lahko tudi sami pomagajo, da bodo v informativnem izračunu vsi podatki, ki vplivajo na odmero njihove dohodnine. To je pomembno za zavezance, ki pričakujejo vračilo dohodnine za leto 2011; ugovor na nepopolni ali napačni informativni izračun namreč odmakne odmero davka v jesen.

Zavezanci, ki nameravajo pri odmeri dohodnine uveljaviti vzdrževane družinske člane, lahko davčno upravo do 6. februarja obvestijo, ali jo nameravajo uporabiti drugače, kakor so jo med dohodninskim letom, oziroma da jo bodo uveljavili pri letni odmeri, čeprav je med letom niso. Tako bodo poskrbeli, da jo bo davčna uprava že v informativnem izračunu upoštevala, kakor želijo. Lani je vloge za vzdrževane družinske člane pri odmeri za leto 2010 oddalo 199.093 zavezancev, leto prej 186.865. V ponedeljek, 6. februarja, se izteče tudi rok za vloge o uveljavljanju olajšave za investicije v kmetijstvu, če si jih želijo zavezanci zagotoviti že v informativnem izračunu. Durs se pripravlja na odmero dohodnine.