Dohodnina 2011: prvi sveženj bodo oddali v petek

Vsi izračuni iz svežnja imajo enak datum odpreme, zato so enaki tudi roki za ugovor, vračilo in doplačilo davka.

sre, 28.03.2012, 09:00

Ljubljana – Prvi sveženj informativnih izračunov za leto 2011 bodo odpremili 30. marca, dan prej kot lani, so dokončno potrdili v davčni upravi, drugega pa 31. maja. Ovojnice z davčno tajnostjo tokrat ne bodo v plastičnem ovoju.

Na vseh ovojnicah iz posameznega svežnja bo enak datum odpreme, čeprav jih ne bodo vsi zavezanci dobili hkrati, ampak v nekaj dneh: ta »rezerva« je že vključena v obdobje od odpreme do datuma za vračilo oziroma doplačilo dohodnine. Po datumu odpreme se začne iztekati petnajstdnevni rok za vročitev pošiljke, za njim se začne petnajstdnevni rok za ugovor. Rok za vročitev se po petnajstih dneh izteče tudi, če dohodninska pošiljka zavezanca čaka v poštni poslovalnici, a ne pride ponjo. »Ker bomo prve informativne izračune dohodnine odpremili v petek, 30. marca, jih bodo prvi zavezanci v svoje nabiralnike dobili v prvih dneh aprila,« pravi Stojan Glavač iz generalnega davčnega urada.

Ker za vse informativne izračune iz prvega svežnja, ki jih pošta od tiskarja običajno prevzame postopoma v nekaj dneh, za datum odpreme velja 30. marec, so za vse enaki tudi vsi drugi datumi: rok za ugovor se bo iztekel 30. aprila, datum za vračila dohodnine na račune zavezancev je 28. maj in zadnji rok za doplačila dohodnine 31. maj. Pri drugem svežnju, ki ga bo davčna uprava odpremila 31. maja, se bo rok za ugovor iztekel 2. julija, davčna uprava bo zavezancem dohodnino vrnila 27. julija, zavezancem z izračunom za doplačilo se bo rok iztekel 2. avgusta. Zavezanci, ki za dopust k regresu dodajo vračilo dohodnine, zdaj torej že vedo, kdaj se bodo lahko odpravili od doma.

V prvem svežnju ne bo izračunov za zavezance, ki so lani med letom uveljavljali olajšavo za vzdrževane družinske člane. Prav tako davčna uprava v prvi sveženj ni vključila zavezancev, ki so imeli dohodke iz oddajanja premoženja v najem, dohodke iz dejavnosti in katastrske dohodke. Zavezanci z dvojezičnih območij, kamor davčna uprava pošilja tudi obrazce v italijanskem in madžarskem jeziku, bodo tokrat tudi v prvem svežnju, če ne izpolnjujejo katerega od prej omenjenih meril.

Lani je davčna uprava prvi sveženj informativnih izračunov odpremila 31. marca, rok za ugovor se je iztekel 3. maja. Letos bo prvi sveženj odpremila le en dan prej, a se bo rok za ugovore iztekel tri dni prej, rok za vračila en dan pozneje in rok za doplačila dva dni prej kot lani. Letos imamo manj časa, bodo na prvi pogled negodovali zavezanci, ki pri odmeri dohodnine zelo natančno spremljajo tudi datume.

Vzrok je v sobotah, nedeljah in praznikih, pravi Stojan Glavač, obdobje za vročitev in ugovor pa se ni spreminjalo in je enako kot lani: »Lani se je rok za ugovor pri prvem svežnju, ki smo ga izdali 31. marca, res iztekel 30. aprila, a je bila na ta dan sobota. Letos pa je datum odpreme dan prej kot lani, ker je 31. marec sobota. Roki vključujejo tudi konce tedna in praznike, le izteči se ne smejo na konec tedna ali praznik.« Po obdobju za ugovor informativni izračun obvelja za odmerno odločbo.

Informativne izračune tudi letos, kakor vsa leta prej, tiska družba KRO iz Spodnjih Pirnič. »Plastičnega ovoja na ovojnicah z izračuni letos ne bo, saj so zlepljene tako, da ne omogočajo vpogleda v njihovo notranjost,« pravi Stojan Glavač.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se