Erjavec nezadovoljen s pogovori Arhar-Rogić o LB

Minister je pričakoval hitrejše rešitve glede spora med Slovenijo in Hrvaško o (N)LB.

čet, 20.09.2012, 16:38

Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je danes ob prihodu na sejo odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) dejal, da zaenkrat ne more biti zadovoljen s potekom pogovorov finančnih strokovnjakov Slovenije in Hrvaške za vprašanje Ljubljanske banke (LB), Franceta Arharja in Zdravka Rogića. Pričakoval je namreč, da bosta »hitreje našla kakšno skupno rešitev«.

Kot je še povedal minister, je Arhar v imenu slovenske strani v pogovorih z Rogićem »ponudil nekatere rešitve, ki pa očitno za hrvaško stran niso sprejemljive«.

Na vprašanje, ali je pripravljen Arharju podaljšati mandat, pa je odgovoril, da »je Arharjev mandat do konca leta«. »Če ne najdemo rešitve do takrat, to pomeni, da na bilateralni ravni ni mogoče najti rešitve, mi pa vztrajamo pri tem, da naj hrvaška stran spoštuje svoje zaveze in da gre za nasledstveno vprašanje,« je dodal Erjavec.

Na vprašanje glede usode ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške z EU zaradi nerešenega vprašanja varčevalcev je Erjavec odgovoril, da imajo tudi zato danes sejo OZP, na kateri naj poslanci povedo svoje stališče glede tega, saj so tudi oni tisti, ki bodo odločali o ratifikaciji pristopne pogodbe.

Ponovil je sicer, da si Slovenija želi, da bi bila Hrvaška čim prej polnopravna članica EU, vendar pa je treba najti ustrezno rešitev v zvezi z LB, saj je za Slovenijo nesprejemljivo, da pred hrvaškimi sodišči tečejo tožbe proti LB zaradi nečesa, kar je »tipično nasledstveno vprašanje«.

Slovenija vztraja, da mora Hrvaška spoštovati zaveze, ki jih je dala prejšnja vlada, da se bo to vprašanje reševalo v okviru nasledstva. Obenem mora umakniti pooblastila, dana Privredni banki Zagreb (PBZ) in Zagrebški banki v postopkih, ki jih vodita na hrvaških sodiščih proti LB in NLB, je poudaril Erjavec.

Povedal je še, da želi danes na seji OZP tudi zavrniti določene »dezinformacije«. Ena od njih je, da hrvaški varčevalci LB niso bili poplačani, saj so bili poplačani, razen tistih, ki niso želeli sprejeti državnih obveznic s strani Hrvaške, ter tistih, ki takrat niso imeli domovnic oz. hrvaškega državljanstva, je pojasnil.

Povezane novice

(N)LB: Arhar in Rogić še brez zamisli za rešitev spora
18. september ob 16:35
Arhar je dejal, da s hrvaškim kolegom iščeta pot, da bi se slovenske banke lahko vrnile na hrvaški trg.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se