Eurobarometer: le desetina Slovencev dobro o stanju gospodarstva

Tretjina Slovencev je prepričanih, da je učinek krize na trg dela že dosegel vrhunec.
Objavljeno
27. julij 2012 19.56
reu evro
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Bruselj - Pomladanski Eurobarometer je pokazal, da le enajst odstotkov Slovencev meni, da je stanje nacionalnega gospodarstva dobro. V povprečju stanje nacionalnega gospodarstva kot dobro ocenjuje le 27 odstotkov Evropejcev.

V gospodarsko bolj stabilnih državah večina ljudi meni, da je njihovo gospodarstvo v dobrem stanju. Tako tri četrtine Švedov, Luksemburžanov in Nemcev meni, da je gospodarski položaj njihove države dober. Nasprotno se manj kot pet odstotkov s to trditvijo strinja na Irskem, Portugalskem, v Španiji in Grčiji.

Slabše od Slovencev so stanje nacionalnega gospodarstva poleg Ircev, Portugalcev, Špancev in Grkov, katerih države prejemajo določeno obliko finančne pomoči, ocenili še Madžari, Bolgari, Romuni in Italijani.

Evropejci pa glede na raziskavo postajajo manj črnogledi, saj jih več verjame, da je najhujša kriza že za nami. 30 odstotkov jih je tako prepričanih, da je učinek krize na trg dela že dosegel vrhunec. V Sloveniji tako meni 29 odstotkov vprašanih, sedem odstotnih točk več kot pred pol leta, medtem ko 67 odstotkov Slovencev pričakuje, da najhujše še pride.