Fitch: Grški izstop ne bi pomenil konca evra

Direktor bonitetne hiše Fitch Paul Taylor meni, da Nemčija ne bo dovolila ponovne uvedbe marke.

tor, 08.05.2012, 18:09

Berlin − »Grški izstop ne bi pomenil konca evra,« meni direktor bonitetne hiše Fitch Paul Taylor. »V temeljnem interesu Nemčije je, da skupna valuta ostane, če bi ponovno uvedli marko, bi bila ta veliko dražja v primerjavi z ostalimi valutami in izvozna industrija, motor nemškega gospodarska, bi utrpela škodo.« Po njegovem prepričanju Nemčija tega ne bo dovolila, pa četudi bi iz evra izstopila ena država ali celo več.

Takšne izjave nakazujejo tudi, kako zelo mednarodni ocenjevalci kapitala in gospodarstev podpirajo nemško predstavo o reševanju Evrope. »Če bi bila Evropa ena država, bi ji pripisali trikratni A,« pravi Paul Taylor. »Predvidevamo, da bo največje evrsko gospodarstvo še naprej podpiralo evrsko območje in v zameno spodbujalo strukturne reforme. To je doslej dobro delovalo. Tako je evropska centralna banka z nemškim blagoslovom kupila italijanske državne obveznice, hkrati pa je Nemčija pritiskala za italijanski varčevalni sveženj − in dobila varčevanju naklonjenega šefa vlade.« Tudi francoski predsednik François Hollande se bo moral temu podrediti, verjame direktor bonitetne hiše Fitch.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se