»Neodgovorno je, če premier izjavi nekaj takega«

Peter Kraljič: Taka izjava, ki odmeva v tujini, je zelo nespametna in daje zelo negativen vtis o Sloveniji.

sre, 05.09.2012, 06:00
Premier Janez Janša je nedavno za Siol izjavil, da državi »oktobra grozi nelikvidnost, če nam ne bo uspelo prodati obveznic«.

Ljubljana – »Taka izjava, ki odmeva v tujini, je zelo nespametna. Daje zelo negativen vtis o Sloveniji, tudi na mednarodnih finančnih trgih in v članicah Evropske unije, ki nas opazujejo,« je o odmevni izjavi premiera Janše, da »Sloveniji oktobra grozi nelikvidnost, če ne bo prodala obveznic«, povedal gospodarstvenik Peter Kraljič.

»Že včeraj sem v zvezi s tem v nemškem časopisu Süddeutsche Zeitung prebral zelo negativen komentar o Sloveniji. Neodgovorno je, če predsednik vlade izjavi nekaj takega. Njegova naloga je, da stvari usklajuje skupaj s finančnim ministrom in vlado ter potiho išče rešitve. Če pa straši in pritiska na opozicijo ter koalicijske partnerje, da bi jih prisilil v reforme, ki si jih je zamislil, je to narobe, nespametno in neodgovorno. To so samo izgovori – če bi se stvari poslabšale –, da bi rekel, da so krivi drugi. V tem pogledu ne razumem gospoda Janše, ki ga imam sicer za pametnega politika. Žal se glede tega odziva narobe,« je za Delo povedal Kraljič, ki je štiri desetletja deloval v mednarodnih podjetjih v tujini in glede reforme trga dela svetoval tudi nemški vladi.

Slovenija zdaj zelo potrebuje pozitivno znamenje, ki bi ga poslali tujim investitorjem. Kaj priporoča Peter Kraljič? »Za tuje finančne trge in Evropsko unijo bi bilo glavno znamenje, da imamo pripravljenost in konsenz o strukturnih reformah, začenši s sanacijo bank. Izvesti bi morali reformo pokojninskega sistema in trga dela ter dodatne reforme za povečanje gospodarske rasti. Reforme bi morale biti čim bolj konkretne. Če bodo spet samo obljube in ne bo uskladitve s socialnimi partnerji, iz tega spet ne bo nič. Zdaj slišim, da se pripravlja reforma trga dela brez socialnih partnerjev. Sindikati še ne vedo, kaj se pripravlja. To je napačno. Sam sem bil član komisije za reformo trga dela v Nemčiji, kjer je bil minister za delo samo eden od članov te skupine, v kateri je bilo 16 ljudi iz različnih strank, sindikatov, velikih in malih podjetij, obrtniki itd. in smo skupaj pripravljali reformo. Naša vlada mora razumeti, da mora reforme pripravljati skupaj z vsemi deležniki, s sindikati, z opozicijo itd. Dokler ne bodo delali tako, bodo vedno imeli težave pri reformah,« je povedal Kraljič. Sicer pa meni, da je izdati obveznice v dolarjih – ministrstvo za finance prav zdaj pripravlja izdajo v znesku 1,5 milijarde dolarjev – »dobra zadeva. Tudi če bi plačali nekoliko višje obresti. Pomembno je, da jih plasiramo tja, saj ima Slovenija še vedno možnost, da se zadolžuje, saj nimamo toliko dolga po maastrichtskem merilu.«

Arhar: Pozivam vse, da najdejo rešitev

Janševi izjavi so veliko pozornost namenili avstrijski mediji, ki so opozarjali (Die Presse), da je premier prvič napovedal bankrot države. Domači finančniki pozivajo k umiritvi duhov. »Upam, da bodo domači ljudje našli pamet in sposobnost za skupni imenovalec. Pozivam vse udeležence, da je nujno najti ustrezne rešitve, da bomo sanirali javne finance in povrnili zaupanje našemu bančnemu sistemu na mednarodnih trgih. Zato, da nam ne bo treba zaprositi in uporabiti mehanizme, ki so nam znani,« je premierovo izjavo komentiral direktor Združenja bank Slovenije France Arhar. Ekonomist Igor Masten, ki premierove izjave ni hotel uradno komentirati, meni, da »bi bilo najbolj koristno, če bomo tujini sposobni čim prej poročati o strukturnih reformah in ukrepih. V tem primeru tudi problema likvidnosti ne bo več treba izpostavljati.«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
29 komentarjev
baubau

po kraljičevo naj bi se v 21.stol.in dobi rač.sistemov še vedno šli kremenčkasto partizansko konspiracijo

15. september 2012, ob 12:21:29
Kobra

Smrt fašizmu svoboda slovenskemu delavcu.!
Dol s fašisti in kolaboracionisti.!

07. september 2012, ob 23:04:05
jup

Čedalje bolj sem prepričan da Janša namerno potiska Slovenijo v bedo. Prodaja bank tujcem in to menda potem ko jih bodo dokapitalizirali je nerazumljiva .Pa Telekom ki posluje z večjim dobičkom in še drugih uspešnih in manj uspešnih
podjetij bi rekel da je neke vrste samomor. Saj bo vendar denar od teh podjetij ko jih bodo sanirali za vedno odtekal v tujino.
Nikakor tudi nisem za privatizacijo šolstva in zdravstva. Tako bi verski pouk spet pri stranskih vratih prišel nazaj v šole. Pa kaj samo pouk še cela kopica verskih učiteljev ki bodo padli na stroške davkoplačevalcev. Pa tudi sama religija je za realistični in znanstveni nazor škodljiva.
Ob vse večjem ukinjanju socialnih pomoči varčevanja in zniževanja plač bodo potem te dobrine to dosegljivo samo premožnim slojem. Kar precej sem prepričan da tem zdajšnjim vladajočim ljudem imponira predvojni sistem ko je o vsem več ali manj odločal kler. Vse tiste obrede in nesmisle spet uvajajo nazaj čeprav nima nikakršnega stika z realnostjo.

07. september 2012, ob 21:22:56
romanhren

Dokler bo Janša, bodo izredne razmere, izključevanje in blatenje nasprotnikov in v takih razmerah ne more biti sodelovanja. Slovenija je kot njeno gospodarstvo: drvi v stečaj, njeno vodstvo jo izčrpava (vlada in državni zbor), nadzorniki (predsednik države, državni svet, ustavno sodišče) pa nemo opazujejo njen propad.

07. september 2012, ob 17:11:04
atoris

Predlagam ustanovitev nove stranke.
Za najboljše ime in njen program so predvidene velika nagradna presenečenja:
1. nagrada: avtomobil Mercedes, razred S (po izbiri)
2. nagrada: 14-dnevno letovanje za 4 osebe (otroci do 30-leta gratis). Destinacija po želji.
3. nagrada: celoletna prehrana v parlamentarni restavraciji
in še 100 tolažilnih nagrad (boni za prehrano ali bencin, slikice svetovnih čudes, šolske potrebščine, ipd.

06. september 2012, ob 19:06:56
baldrick        

No ja no...

Pa saj ni prvič da tile desrakarji uporabijo mednaordno politiko za dosego nekih dvomljivih lokalnih ciljev?

Kolikokrat pa smo že doslej lahko poslušali in gledali, ko so ti isti svinjali po lastni državi in blebetali popolnoma nedržavniške stvari? Saj ni prvič.
Je pa škodljivcu težko razložiti da je škodljivec. Če ne drugega, bo blebetal o čistem vinu, pa čeprav se je ravnokar zavedno ali nezavedno posral vanj. Krjavl lahko hudiča na pol preseka. Tudi večkrat če je treba.

06. september 2012, ob 10:46:37
Hermes1

To ni le neodgovorno dejanje, to je KAZNIVO dejanje. Kje so sedaj naše neodvisne inštitucije, da ovadijo subverzivno dejanje proti državi?!

05. september 2012, ob 17:55:28
vest

@Kita-Richards
premier nalije čistega vina in opiše realnost situacije, ki jo zunaj in investitorji itak poznajo

Dej nehi pit vidiš da ti škodi

05. september 2012, ob 17:06:17
Kita-Richards

premier nalije čistega vina in opiše realnost situacije, ki jo zunaj in investitorji itak poznajo, nek bleferski svetovalec pa luft ??

05. september 2012, ob 16:27:25
papiga

In to kompletno pritegnen, saj to je to, polpismen osebek, ki verjame v Janšo. to je vera. Vsak dan bo bolj lačen, vedno manj bo imel, ker zanimivo Janšo volijo tisti, ki so na socialni pomoči ali pa prejemajo zajamčeno plačo. To je njegova klientela. Tem on naklda, za te so take izjave, ki jih butnejo v čelo, ker edino to zaznajo in to si potem zapomnijo za nekaj let. Nekaj let ne rabijo nobenega drugega dražljaja.
Saj vidiš,kaj mrki tupi, ne se zadolževat, preklet bedak, kaj ti misliš, kako države funkcionirajo. A veš, da je Slovenija ena od najnižje zadolženih članic EU. Če ne bi bilo tvojega fűrerja bi lani sprejeli reforme, se zadolžili za nekaj miljard, zagnali gospodarstvo in bili že na varni strani. Ta gnida od Janše je in pa vedno bo, je pa mislil le nase. Na to, kako se izogniiti sodiščem. Zdaj ima že 2 obtožnici na sodišču v Sloveniji in glavna priča v Avstriji in Finskem.
Nihče ga nkarmor ne povabi, razen Albanca Berishe nihče ne pride k njemu, vsi se izogibajo konaminiranega predsednika vlade, v normalnih državah nekdo tak ne more biti predsednik, pa še na oblast se je prikopal s prevaro.
Virant, ta pokop Slovenije je na tvoji vesti. Si gnoj, da mu nipara. Ti več parlamenta ne boš videl, zapomni si.

05. september 2012, ob 15:44:30
vest

Vi pričakujete, da bi Janša moral v tujini lagati !!! "No more". Dosti je bilo komunistične propagande in laži.
Ti si totalno prtegnen

05. september 2012, ob 15:30:44
vest

Dve tretine ljudi je v javni upravi preveč in to drhal je treba nagnat delat v tovarne.

Upam da se bo vsem nabijačem tu spodaj zgodilo eno od navedenih
- upam da bodo vaši otroci ali vnuki v razredu kjer bo 50 učencev
- upam da bo kdo od vas v bolnici na medicinsko sestro čakal recmo 1 uro
- upam da bo kdo imel avtomobilsko nesrečo in bo na gasilce,policaje.zdravnika čakal recmo 2 uri

Pa preden naslednjič začnete nabijat dejte malo pogledat kaj vse spada v javni sektor.

05. september 2012, ob 15:29:30
mirko1

SpacePig
"...»Neodgovorno je, če premier izjavi nekaj takega« ..."
.
Pa kaj naj sicer pričakujemo od obramboslovnega cepca?
.........................................................................................................................................

Vi pričakujete, da bi Janša moral v tujini lagati !!! "No more". Dosti je bilo komunistične propagande in laži. Od sedaj naprej se bomo šli čiste račune. Gospodarstvo se bo davčno obremenilo toliko, kot je to na zahodu povprečno. In s tistim pobranim denarjem se bo morala živet celotna javna uprava in država nasploh, pa če tudi bodo dobili za svoje delo polovico manj kot sedaj. Izvozne firme in ostalo realno gospodarstvo pa toliko, kot bodo zaslužili. Tudi če bo navaden delavec dobil trikrat več kot do sedaj, jim država ne sme vzeti več, kot vsem ostalim. Kapišo ? To je pošten kapitalizem, ne pa da se non stop denar prerazdeljuje od tistih, ki ga z poštenim delom zaslužijo v tujini ali doma, k tistim, ki ga z namišljenim nepotrebnim ( vsaj polovica javne uprave) delom jemlejo in zapravljajo.

05. september 2012, ob 15:12:51
mirko1

Očitno si ta Slovenski narod (predvsem v Ljubljani) želi, da bi imeli predsednika vlade, ki bi tujini lagal, kako super finančno situacijo imamo v državi, da bi se še lahko bolj zapufali. Dve tretine ljudi je v javni upravi preveč in to drhal je treba nagnat delat v tovarne.

05. september 2012, ob 14:59:49
kontraš

Ta Janša je popolnoma izgubil kompas.

05. september 2012, ob 14:55:14
ups

Janez Janša je naš edini junak, ki dela zase. Vse banke SLo naj stopijo skupaj, naj se zapufajo in naj dajo kredita, da dokonča kliniko v Avstraliji, potem pa se naj poslovi od SLO za vedno in večno! Ne bi bilo nič napak, da gre z njim Pahor, bo pa vratar na tej kliniki, pa na pse od strank bo pazil, saj drugega itak tudi on ni!

05. september 2012, ob 14:21:35
letitbe

Butalec - to ime too much predobro zate. Pa kdo je rušil reforme pred 1 letom in zatrjeval, da jih sploh še ne potrebujemo? Pa če gremo še dlje, kdo je pred točno 4 leti govoril, da v SLO ni ni nikoli ne bo recesije?
Butalec res si butalec na trtjo potenco.
Premije je bil prisiljen klobasat, da dosego konsenza - ja pa jade, malo morgen. Kar verjemi, a boš verjel tudi takrat, ko ne boš imel kaj za v usta?

05. september 2012, ob 13:58:37
novi_butalec

V tujini profesionalna javnost seveda ve, kako je s Slovenijo. Drugače je z mediji, ki potrebujejo slastne grižljaje...

Bistvo je v ukrepih, ki pa so blokirani. Za dosego konsenza okoli ukrepov je bil premier prisiljen v drastične izjave, da bi vsaj malo sporočil domači javnosti, kam jih pelje blokada sindikatov, opozicije in stricev iz ozadja. Če te blokade ne prekinemo, nam leporečje ne bo pomagalo - nihče nam ne bo posojal denarja na osnovi podatkov. Pa naj premier še tako sadi rožice.

05. september 2012, ob 13:51:57
Rentabrain

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=101714453316025&set=a.101649523322518.3996.100004324112107&type=1&relevant_count=1&ref=nf

05. september 2012, ob 13:39:05
SpacePig

"...»Neodgovorno je, če premier izjavi nekaj takega« ..."
.
Pa kaj naj sicer pričakujemo od obramboslovnega cepca?

05. september 2012, ob 13:01:05
majtaj

Res bi bilo zamimivo vedeti po katerem ukazu ta psihopat uničuje državo. Na razpolago so Opus dei, CIA,ali nemška obveščevalna služba.Skrajni čas je ,da se ga strpa v čuzo,dokler jo ne popiha v Avstralijo.
Naj dobro zavarujejo falcona,da ne bo spizdil kar z njim.

05. september 2012, ob 12:33:09
umetnik123

Zelo dober intervju g. Kraljiča, ampak z eno veliko napako: "cenim gospoda Janšo". Povejte mi, kdo lahko ceni človeka, ki namerno ruši vse, samo da bi ostal na vladi? Ljudje niso pozabili njegovih laži o reševanju Slovenije, polna usta obljub pred volitvami in pljuvanja po prejšnji vladi (ki resnično ni bila dobra, ker je imel Pahor preveč janševsko mislečega balasta okoli sebe), zagotavljanja rešitve krize in podobnih neumnosti. Povrhu vsega pa to ni mandatar, ki bi bil izvoljen na volitvah, njegov odnos pa je takšen, kot da ga volilo vsaj 90 % državljanov..

05. september 2012, ob 12:18:06
Diaz

W Bananistan ! :-)

05. september 2012, ob 11:05:48
Rentabrain

Trgovec s smrtjo bije zadnjo bitko sam s sabo!
Sekunde do njegovega propada minevajo...
...Ivan a misliš da smo vsi tvoji cucki!
Pejt se zdravit in nehaj uničevati državo!!

05. september 2012, ob 10:44:02
vest

Kaj imajo skupnega zavese in naši politiki (za katolibane taleve, tadesne in vse umes)?
Nobene pri obeh velja da šele ko jih snameš vidiš kako so usrane.

05. september 2012, ob 08:51:42
vest

enkrat sem že napovedal možen scenarij katolibanske prodaje SLO z Janšno na čelu

- Ne sprejet nobenega kompromisa vse z namenom da osane status quo
- Zaradi tega zahtevani donos SLO obveynic zraste v nebo, Bonitetne ocene se sesujejo
- Država nima vec likvidnostnih sredstev katolibani pošljejo v državni zbor zahtevo za znižanje pokojnin,plac in transferjev za recmo 40%. Parlment seveda tega ne sprejme.
- Katolibanska vlada objavi bankrot
- EU in MDF prezvameta dejansko oblas in glavnemu Katolibu podarijo mesto predsednika tehnicne vlade

KONEC zgodbe in Slovenije

05. september 2012, ob 08:37:35
vinc

Če politik reče, da se bo boril za Državo oziroma državljane, potem mu vsakdo llahko v obraz zabrusi, da laže. Če kaj takega izreče Janša in ob tem govori še o blaginji, potem je tudi s tistim, ki to verjamejo nekaj hudo narobe.

05. september 2012, ob 07:30:08
Bob Rock

Ali Janša namerno uničuje to državo?

1) te izjave niso več naključje
2) v Dnevniku berem, da namerava SDS vložiti zakon o malem delu, ki so ga z vsemi topovi sesuli (spmonimo, Šoba je potem za nagrado kandidirala na listi SDS)
3) enako je s pokojinsko reformo

Zakaj Janša namerno sesuva to državo? In ali v tej državi res ni nobenega, ki bi za take poskrbel in jih odstranil (tako ali drugače)?

05. september 2012, ob 07:08:41
predator

Briga njega za državo.

05. september 2012, ob 06:24:53
29 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej