»Neodgovorno je, če premier izjavi nekaj takega«

Peter Kraljič: Taka izjava, ki odmeva v tujini, je zelo nespametna in daje zelo negativen vtis o Sloveniji.

sre, 05.09.2012, 06:00
Premier Janez Janša je nedavno za Siol izjavil, da državi »oktobra grozi nelikvidnost, če nam ne bo uspelo prodati obveznic«.

Ljubljana – »Taka izjava, ki odmeva v tujini, je zelo nespametna. Daje zelo negativen vtis o Sloveniji, tudi na mednarodnih finančnih trgih in v članicah Evropske unije, ki nas opazujejo,« je o odmevni izjavi premiera Janše, da »Sloveniji oktobra grozi nelikvidnost, če ne bo prodala obveznic«, povedal gospodarstvenik Peter Kraljič.

»Že včeraj sem v zvezi s tem v nemškem časopisu Süddeutsche Zeitung prebral zelo negativen komentar o Sloveniji. Neodgovorno je, če predsednik vlade izjavi nekaj takega. Njegova naloga je, da stvari usklajuje skupaj s finančnim ministrom in vlado ter potiho išče rešitve. Če pa straši in pritiska na opozicijo ter koalicijske partnerje, da bi jih prisilil v reforme, ki si jih je zamislil, je to narobe, nespametno in neodgovorno. To so samo izgovori – če bi se stvari poslabšale –, da bi rekel, da so krivi drugi. V tem pogledu ne razumem gospoda Janše, ki ga imam sicer za pametnega politika. Žal se glede tega odziva narobe,« je za Delo povedal Kraljič, ki je štiri desetletja deloval v mednarodnih podjetjih v tujini in glede reforme trga dela svetoval tudi nemški vladi.

Slovenija zdaj zelo potrebuje pozitivno znamenje, ki bi ga poslali tujim investitorjem. Kaj priporoča Peter Kraljič? »Za tuje finančne trge in Evropsko unijo bi bilo glavno znamenje, da imamo pripravljenost in konsenz o strukturnih reformah, začenši s sanacijo bank. Izvesti bi morali reformo pokojninskega sistema in trga dela ter dodatne reforme za povečanje gospodarske rasti. Reforme bi morale biti čim bolj konkretne. Če bodo spet samo obljube in ne bo uskladitve s socialnimi partnerji, iz tega spet ne bo nič. Zdaj slišim, da se pripravlja reforma trga dela brez socialnih partnerjev. Sindikati še ne vedo, kaj se pripravlja. To je napačno. Sam sem bil član komisije za reformo trga dela v Nemčiji, kjer je bil minister za delo samo eden od članov te skupine, v kateri je bilo 16 ljudi iz različnih strank, sindikatov, velikih in malih podjetij, obrtniki itd. in smo skupaj pripravljali reformo. Naša vlada mora razumeti, da mora reforme pripravljati skupaj z vsemi deležniki, s sindikati, z opozicijo itd. Dokler ne bodo delali tako, bodo vedno imeli težave pri reformah,« je povedal Kraljič. Sicer pa meni, da je izdati obveznice v dolarjih – ministrstvo za finance prav zdaj pripravlja izdajo v znesku 1,5 milijarde dolarjev – »dobra zadeva. Tudi če bi plačali nekoliko višje obresti. Pomembno je, da jih plasiramo tja, saj ima Slovenija še vedno možnost, da se zadolžuje, saj nimamo toliko dolga po maastrichtskem merilu.«

Arhar: Pozivam vse, da najdejo rešitev

Janševi izjavi so veliko pozornost namenili avstrijski mediji, ki so opozarjali (Die Presse), da je premier prvič napovedal bankrot države. Domači finančniki pozivajo k umiritvi duhov. »Upam, da bodo domači ljudje našli pamet in sposobnost za skupni imenovalec. Pozivam vse udeležence, da je nujno najti ustrezne rešitve, da bomo sanirali javne finance in povrnili zaupanje našemu bančnemu sistemu na mednarodnih trgih. Zato, da nam ne bo treba zaprositi in uporabiti mehanizme, ki so nam znani,« je premierovo izjavo komentiral direktor Združenja bank Slovenije France Arhar. Ekonomist Igor Masten, ki premierove izjave ni hotel uradno komentirati, meni, da »bi bilo najbolj koristno, če bomo tujini sposobni čim prej poročati o strukturnih reformah in ukrepih. V tem primeru tudi problema likvidnosti ne bo več treba izpostavljati.«

Prijavi sovražni govor