Ukrepi ostajajo vroča tema, minister ponuja roko sindikatom

Janez Šušteršič predvideva, da bi solidarnostni davčni ukrepi prinesli na leto približno 100 milijonov evrov.

pet, 06.04.2012, 19:23

Ljubljana - »Rebalans proračuna upošteva naš zadnji pogajalski predlog, dan v sredo. To pomeni, da se plače [v javnem sektorju] s 1. julijem znižajo za deset odstotkov,« je na vprašanje Dela po predstavitvi rebalansa povedal minister za finance Janez Šušteršič.

»Hkrati z znižanjem za deset odstotkov bi naredili tretji korak k odpravi nesorazmerij, to pomeni od dva do dva in pol odstotka v masi plač. Skupna masa plač bi se s tem zmanjšala za približno 7,5 do osem odstotkov. Seveda se bomo o tem še pogovarjali,« je dodal.

Minister predvideva, da bi »naš vložek v pogajanjih s sindikati«, solidarnostni ukrepi na prihodkovni strani proračuna, lahko prinesel približno 100 milijonov evrov dodatnih davčnih prilivov na leto. Upa, da bodo ti ukrepi olajšali pogajanja s sindikati, tako da bi bil rebalans sprejet in ne bi tvegali referenduma ali podobnih akcij sindikatov.

Vlada bo sicer prihodnji teden sprejela predlog zakona o uravnoteženju javnih financ, ki bo v skladu z ukrepi posegel v 50 obstoječih zakonov, je še povedal.

PS zadržana, Semolič vztraja

Sindikati so že napovedali splošno stavko in referendum, če vlada ob sprejemanju rebalansa ne bo umaknila zanje spornih varčevalnih ukrepov. Za prvega sindikalista v državi Dušana Semoliča rebalans ni veliko spremenil. »Stališč nismo spremenili, vlada ni popustila pri nobenem za nas spornem varčevalnem ukrepu in dela napako. Če bi malo popustila, bi zakon lahko šel skozi parlamentarno proceduro, kot se spodobi. Tako pa...« je komentiral Semolič.

V ZSSS, ki ji predseduje, so napovedali, da se bodo spornim varčevalnim ukrepom uprli z referendumom, če jih vlada ne bo umaknila. V Pozitivni Sloveniji (PS) rebalansa še niso prejeli, zato še ne vedo, ali ga bodo podprli. V stranki obžalujejo, da predlog ni usklajen s socialnimi partnerji in da vlada ni prisluhnila njihovim predlogom, denimo zvišanju zgornje stopnje DDV.

Prijavi sovražni govor