Ukrepi ostajajo vroča tema, minister ponuja roko sindikatom

Janez Šušteršič predvideva, da bi solidarnostni davčni ukrepi prinesli na leto približno 100 milijonov evrov.

pet, 06.04.2012, 19:23

Ljubljana - »Rebalans proračuna upošteva naš zadnji pogajalski predlog, dan v sredo. To pomeni, da se plače [v javnem sektorju] s 1. julijem znižajo za deset odstotkov,« je na vprašanje Dela po predstavitvi rebalansa povedal minister za finance Janez Šušteršič.

»Hkrati z znižanjem za deset odstotkov bi naredili tretji korak k odpravi nesorazmerij, to pomeni od dva do dva in pol odstotka v masi plač. Skupna masa plač bi se s tem zmanjšala za približno 7,5 do osem odstotkov. Seveda se bomo o tem še pogovarjali,« je dodal.

Minister predvideva, da bi »naš vložek v pogajanjih s sindikati«, solidarnostni ukrepi na prihodkovni strani proračuna, lahko prinesel približno 100 milijonov evrov dodatnih davčnih prilivov na leto. Upa, da bodo ti ukrepi olajšali pogajanja s sindikati, tako da bi bil rebalans sprejet in ne bi tvegali referenduma ali podobnih akcij sindikatov.

Vlada bo sicer prihodnji teden sprejela predlog zakona o uravnoteženju javnih financ, ki bo v skladu z ukrepi posegel v 50 obstoječih zakonov, je še povedal.

PS zadržana, Semolič vztraja

Sindikati so že napovedali splošno stavko in referendum, če vlada ob sprejemanju rebalansa ne bo umaknila zanje spornih varčevalnih ukrepov. Za prvega sindikalista v državi Dušana Semoliča rebalans ni veliko spremenil. »Stališč nismo spremenili, vlada ni popustila pri nobenem za nas spornem varčevalnem ukrepu in dela napako. Če bi malo popustila, bi zakon lahko šel skozi parlamentarno proceduro, kot se spodobi. Tako pa...« je komentiral Semolič.

V ZSSS, ki ji predseduje, so napovedali, da se bodo spornim varčevalnim ukrepom uprli z referendumom, če jih vlada ne bo umaknila. V Pozitivni Sloveniji (PS) rebalansa še niso prejeli, zato še ne vedo, ali ga bodo podprli. V stranki obžalujejo, da predlog ni usklajen s socialnimi partnerji in da vlada ni prisluhnila njihovim predlogom, denimo zvišanju zgornje stopnje DDV.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se