Uvelo, gnilo in poškodovano živilo ne sodi na prodajne police

So vas prodajalci kdaj grdo pogledali, ko ste pred tehtanjem zelenjave odstranili uvele liste?

Objavljeno
01. december 2011 13.36
Posodobljeno
01. december 2011 14.00
Jasmina Bevc Bahar
Jasmina Bevc Bahar
Ste tudi vi kdaj izbrali zelenjavo, ki je imela že posamezne uvele, gnile liste in ste jih pred tehtanjem odstranili, ob tem pa doživeli negativen odziv s strani prodajalcev. Situacija resda ni prijetna, pa vendar ste naredili edino prav oz. ste opravili delo, ki bi ga moral trgovec.

Zakonodaja, Uredba EU parlamenta in sveta 178/2002 določa, da v prometu ne smejo biti živila, ki niso varna in kadar niso primerna za uživanje. Gnilo, uvelo, poškodovano živilo ni primerno za uživanje in je lahko potencialno nevarno za zdravje . Tako ima potrošnik vso pravico odstraniti tiste dele živila, ki niso primerna za uživanje, pred nakupom. To bi sicer moral narediti že trgovec.

Za prodajo varnega živila so odgovorni vsi v prehranski verigi, torej tudi trgovec in njegovi uslužbenci. Prodaja živil, ki so po zakonodaji nevarna (niso varna in niso primerna za uživanje) je prekršek, ki ga naj bi inšpektorji pri inšpekciji oglobili, tako trgovca (podjetje) kot tudi posameznega uslužbenca.

Jasmina Bevc Bahar, Zveza potrošnikov Slovenije