V Avstriji imajo čedalje več delovnih mest

Za ukrepe aktivne politike zaposlovanja so v Avstriji lani porabili kar milijardo evrov, prav toliko bodo namenili letos.

čet, 02.02.2012, 06:00

Maribor, Dunaj – Avstrija kljub hudi gospodarski krizi v EU beleži rast zaposlovanja, stopnja brezposelnosti pa je najnižja med vsemi državami EU. Socialni dialog, prožen trg dela, konkurenčno gospodarstvo in dober šolski sistem so razlogi za ugodne razmere pri naši severni sosedi.

»V leto 2012 smo stopili kot evropski prvaki na trgu delovne sile,« je po objavi podatkov Evrostata povedal avstrijski minister za delo, socialo in varstvo potrošnikov Rudolf Hundstorfer. Poudaril je, da ima kar tretjina od 300.000 registriranih brezposelnih pri delodajalcih že pripravljeno delovno mesto, ki ga bodo lahko zasedli v prihodnjih tednih, zato pričakujejo nadaljnje povečevanje zaposlenosti in zmanjšanje brezposelnosti.

Med ukrepi, ki so pripomogli k tako dobremu položaju Avstrije, so na ministrstvu za delo v odgovoru za Delo navedli aktivno politiko zaposlovanja, podporo zaposlovanju za krajši delovni čas ter učinkovito šolstvo s sistemom vajeništva. »Potrebe po delovni sili se bodo povečevale tudi v prihodnjih letih, zato bo strokovno izobraževanje tudi v prihodnjih letih zelo pomembno. Usposabljanju strokovnih profilov različnih strok bomo v letu 2012 dali velik poudarek aktivni politiki zaposlovanja,« je odgovorila Elisabeth Kern z ministrstva za delo. Za ukrepe aktivne politike zaposlovanja so v Avstriji lani porabili kar milijardo evrov, prav toliko bodo za te ukrepe namenili letos, ko bodo v ospredju migranti, ženske in starejši.

Direktorica slovenske gospodarske zveze v Celovcu Marina Einspieler-Siegert med najpomembnejšimi razlogi za uspešnost avstrijskega gospodarstva poudarja močno socialno partnerstvo, skozi katerega se sprejemajo vsi zakoni. »Delojemalci in delodajalci državna ukrepe sprejemajo skupaj in usklajeno.« Hitri in usklajeni so po njenih besedah tudi odzivi na gospodarsko krizo: »Gospodarstvo se hitro prilagaja, država pravočasno pomaga s subvencijami, podjetja pa imajo visoko stopnjo družbene odgovornosti in delavcev ne odpuščajo zlahka. Raje skupaj z državo zanje iščejo rešitve, med katerimi je uspešen ukrep skrajšanja delovnega časa.« Administracija in birokracija nista tako obsežni in zapleteni, pravi sogovornica. Tistim, ki so vendarle ostali brez dela pa uspešno pomaga AMS, avstrijska različica zavoda za zaposlovanje. »AMS ponuja več izobraževanj in se zelo angažira, da brezposelni dobijo delo, po potrebi poskrbi tudi za njihovo prekvalifikacijo.« Našteti ukrepi so le nekateri med mnogimi, poudarja Marina Einspieler-Siegert iz Slovenske gospodarske zveze v Celovcu.

S 4,1-odstotno stopnjo brezposelnosti je Avstrija v sedanjem poročilu Evropskega statističnega urada o brezposelnosti v EU zasedla hvaležno prvo mesto med vsemi državami EU. Tolikšna brezposelnost je natančno polovico nižja od slovenskega deleža brezposelnih, ki znaša 8,2 odstotka, medtem ko v povprečju v EU brez dela 10,4-odstotka ljudi. Povrhu v Avstriji zaznavajo močan trend povečevanja zaposlovanja, medtem ko zaposlenost na območju Unije že leta vztrajno pada. Januarja je bilo namreč v Avstriji kar 55.000 zaposlenih več kot januarja lani.

Stopnja brezposelnosti v Uniji se v zadnjih letih vztrajno zvišuje, predvsem zaradi dolžniške krize. Brez dela je bilo konec lanskega leta 23,8 milijona prebivalcev EU, so izračunali na evropskem statističnem uradu.

Povezane novice

Območje evra konec leta 2011 z rekordno brezposelnostjo
31. januar ob 12:35
Brezposelnost je znašala 10,4 odstotka, kar je nov rekord območja skupne evropske valute od leta 1999.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Rajko

Dodatno bi lahko zapisali enako za krajšanje čakalnih dob v zdravstvu, za krajšanje sodnih zaostankov, itd. Slovenija je šampion. Nobelova nagrada za izumljanje novih in novih idej pa pripada javnemu sektorju Slovenije.

02. februar 2012, ob 18:56:26
Rajko

Če bi sešteli koliko sredstev je Slovenija, v 20-ih letih, namenila za zmanjševanje brezposelnosti smo svetovni rekorderji. Rezultat oziroma zmanjševanje brezposelnosti, kakor zgleda, tu ni prioriteta.

02. februar 2012, ob 18:54:47
Kamikaza

Sigurno niso sindikati v Avstriji tako "pametni" kot so pri nas, pa se da z njimi celo razumno pogovarjati.

02. februar 2012, ob 08:58:19
hanzi

Če naši politiki vedo prepisati mag. in dr disertacije potem še naj avstrijske zakone prepišejo.

02. februar 2012, ob 07:44:44
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej