V Avstriji imajo čedalje več delovnih mest

Za ukrepe aktivne politike zaposlovanja so v Avstriji lani porabili kar milijardo evrov, prav toliko bodo namenili letos.

čet, 02.02.2012, 06:00

Maribor, Dunaj – Avstrija kljub hudi gospodarski krizi v EU beleži rast zaposlovanja, stopnja brezposelnosti pa je najnižja med vsemi državami EU. Socialni dialog, prožen trg dela, konkurenčno gospodarstvo in dober šolski sistem so razlogi za ugodne razmere pri naši severni sosedi.

»V leto 2012 smo stopili kot evropski prvaki na trgu delovne sile,« je po objavi podatkov Evrostata povedal avstrijski minister za delo, socialo in varstvo potrošnikov Rudolf Hundstorfer. Poudaril je, da ima kar tretjina od 300.000 registriranih brezposelnih pri delodajalcih že pripravljeno delovno mesto, ki ga bodo lahko zasedli v prihodnjih tednih, zato pričakujejo nadaljnje povečevanje zaposlenosti in zmanjšanje brezposelnosti.

Med ukrepi, ki so pripomogli k tako dobremu položaju Avstrije, so na ministrstvu za delo v odgovoru za Delo navedli aktivno politiko zaposlovanja, podporo zaposlovanju za krajši delovni čas ter učinkovito šolstvo s sistemom vajeništva. »Potrebe po delovni sili se bodo povečevale tudi v prihodnjih letih, zato bo strokovno izobraževanje tudi v prihodnjih letih zelo pomembno. Usposabljanju strokovnih profilov različnih strok bomo v letu 2012 dali velik poudarek aktivni politiki zaposlovanja,« je odgovorila Elisabeth Kern z ministrstva za delo. Za ukrepe aktivne politike zaposlovanja so v Avstriji lani porabili kar milijardo evrov, prav toliko bodo za te ukrepe namenili letos, ko bodo v ospredju migranti, ženske in starejši.

Direktorica slovenske gospodarske zveze v Celovcu Marina Einspieler-Siegert med najpomembnejšimi razlogi za uspešnost avstrijskega gospodarstva poudarja močno socialno partnerstvo, skozi katerega se sprejemajo vsi zakoni. »Delojemalci in delodajalci državna ukrepe sprejemajo skupaj in usklajeno.« Hitri in usklajeni so po njenih besedah tudi odzivi na gospodarsko krizo: »Gospodarstvo se hitro prilagaja, država pravočasno pomaga s subvencijami, podjetja pa imajo visoko stopnjo družbene odgovornosti in delavcev ne odpuščajo zlahka. Raje skupaj z državo zanje iščejo rešitve, med katerimi je uspešen ukrep skrajšanja delovnega časa.« Administracija in birokracija nista tako obsežni in zapleteni, pravi sogovornica. Tistim, ki so vendarle ostali brez dela pa uspešno pomaga AMS, avstrijska različica zavoda za zaposlovanje. »AMS ponuja več izobraževanj in se zelo angažira, da brezposelni dobijo delo, po potrebi poskrbi tudi za njihovo prekvalifikacijo.« Našteti ukrepi so le nekateri med mnogimi, poudarja Marina Einspieler-Siegert iz Slovenske gospodarske zveze v Celovcu.

S 4,1-odstotno stopnjo brezposelnosti je Avstrija v sedanjem poročilu Evropskega statističnega urada o brezposelnosti v EU zasedla hvaležno prvo mesto med vsemi državami EU. Tolikšna brezposelnost je natančno polovico nižja od slovenskega deleža brezposelnih, ki znaša 8,2 odstotka, medtem ko v povprečju v EU brez dela 10,4-odstotka ljudi. Povrhu v Avstriji zaznavajo močan trend povečevanja zaposlovanja, medtem ko zaposlenost na območju Unije že leta vztrajno pada. Januarja je bilo namreč v Avstriji kar 55.000 zaposlenih več kot januarja lani.

Stopnja brezposelnosti v Uniji se v zadnjih letih vztrajno zvišuje, predvsem zaradi dolžniške krize. Brez dela je bilo konec lanskega leta 23,8 milijona prebivalcev EU, so izračunali na evropskem statističnem uradu.

Povezane novice

Območje evra konec leta 2011 z rekordno brezposelnostjo
31. januar ob 12:35
Brezposelnost je znašala 10,4 odstotka, kar je nov rekord območja skupne evropske valute od leta 1999.
Prijavi sovražni govor