Vitoslav Türk razdvojil koalicijo

DZ je danes razrešil člana uprave AUKN Marka Goloba in Danila Grašiča.

pet, 20.07.2012, 09:57; spremenjen: 17:00

Ljubljana - DZ je z 46 glasovi za in devetimi proti z mesta člana uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) razrešila Marka Goloba in Danila Grašiča. Razrešitev je predlagala vlada, ker da sta prekoračila svoja pooblastila ter ravnala nevestno in nestrokovno. Vlada očita predvsem pismi Banki Slovenije glede članov nadzornih svetov bank ter poslancem, sindikatom in medijem glede dokapitalizacije NLB.

Potem ko je koalicija v četrtek privolila v to, da se odločanje o upravljavskem holdingu preloži na jesen, se je odmaknila tudi načrtovana ukinitev AUKN, ki jo je predvideval vladni predlog. Koalicija je kljub temu razrešila Goloba in Grašiča. Ker je pred tem Dagmar Komar že odstopila kot predsednica uprave, je vlada državnemu zboru čez noč poslala predlog, naj za vršilca dolžnosti predsednika uprave agencije imenuje Vitoslava Türka in za člana uprave Petra Ješovnika, oba privrženca SDS.

Türk brez podpore

A zapletlo se je že na mandatno-volilni komisiji, kjer Türk ni dobil podpore vseh koalicijskih poslancev. Poleg opozicije so do njegovega imenovanja imeli pomisleke tudi v DL, SLS in Desusu. Tudi v državnem zboru Türk ni dobil potrebnih 46 glasov, medtem ko so poslanci Ješovniku podelili začasni mandat člana uprave agencije. AUKN bo tako predvidoma do ustanovitve holdinga še naprej vodila Komarjeva, ki je to nalogo pripravljena opravljati do 15. septembra.

Poslanci SD in PS so nasprotovali imenovanju obeh predlaganih kandidatov, tako zaradi njune politične izpostavljenosti kot domnevnih nepravilnostih pri opravljanju njihovih preteklih nalog. »Janša je včeraj naredil velik nateg. Odložili smo odločanje o fiskalnem pravilu in holdingu, danes pa odločamo o zamenjavi uprave AUKN in o možnosti, da bomo do takrat zamenjali vse kadre,« je dejal Srečko Meh (SD). Alenka Pavlič (PS) pa je povedala, da se je minister za finance na komisiji zagovoril, da jih je zadeva prehitela, ker so računali na sprejetje holdinga.

Zadržani tudi v koaliciji

Imenovanje obeh predlaganih kandidatov so zagovarjali zlasti poslanci SDS, medtem ko so si nekatere koalicijske stranke po naših informacijah namesto Türka želele kandidata, ki bi bil politično bolj nevtralen in tudi ne bi bil povezan z domnevno spornimi posli. Državni Eles ima s Türkom zaradi domnevnega oškodovanja družbe odprtih več sodnih postopkov.

»To je bilo pričakovano. Zdaj bodo sledile skupščine enoosebnih državnih družb z največ kapitala, kot so HSE, Gen-energija, Kad, Sod ... Tega niso hoteli izpustiti,« je svojo razrešitev in imenovanje novega nadomestnega člana uprave agencije za Delo komentiral Marko Golob.

Türk bi umiril odnose med vlado in AUKN

»Mislim, da bi bil tukaj potreben javni razpis. Tisti, ki bo imenovan, mora imeti najvišje strokovne reference in ne sme imeti nobenega takšnega madeža, kot je sodni postopek,« je o vladnem poskusu imenovanja Vitoslava Türka dejal dr. Borut Bratina z mariborske ekonomsko-poslovne fakultete.

Tako opozicijske kot nekatere koalicijske poslance so namreč zmotili Türkovo politično udejstvovanje v stranki SDS in tudi odprti pravdni postopki z Elesom zaradi domnevnega oškodovanja. »Ne pravim, da je kriv,« je opozoril Bratina, ki meni, da bi, če bi bil imenovan, lahko šlo za konflikt interesov. Eles je namreč v popolni državni lasti in ga upravlja AUKN. Mislim, da je dovolj drugih kandidatov, ki bi to delo lahko opravljali,« je prepričan Bratina.

»Ker smo hkrati razrešili dva člana uprave, agencija pa ni prenehala obstajati, kar je bilo sicer v predlogu zakona predvideno, je nastala situacija, v kateri ima AUKN samo predsednico uprave, pa še ta je v odstopu,« je na seji DZ razloge za imenovanje Türka in Petra Ješovnika v upravo agencije pojasnjeval minister za finance Janez Šušteršič. Priznal je, da je bilo treba to rešiti: »Na hitro, z dopisno sejo smo pač predlagali, kar smo lahko – dva člana uprave kot nadomestilo za obdobje dveh mesecev ali nekaj podobnega. Se pravi do takrat, ko bo zakon o holdingu sprejet, seveda če bo ostala rešitev, da z ustanovitvijo holdinga agencija preneha obstajati.«

Türkovi načrti z AUKN

Türk je še pred izidom glasovanja za Delo povedal, da bo njegova prva naloga normalizirati odnose med AUKN in vlado: »Ravnanje sedanjega vodstva je bilo otročje in smešno. Jasno je, kdo je dobil mandat in kdo prevzema globalno skrb. Seveda je stroka pomembna, da se delo opravlja vestno in dosledno, ampak ne morejo se ignorirati tisti, ki nosijo širše breme.«

Pojasnil je še, da bi po prevzemu vodenja agencije naredil analizo upravljanja z državnimi vložki, kar bi »določilo tudi naslednje korake«. Pojasnil je, da bi bile zamenjave smiselne tam, kjer bi ugotovili neskrbno in neodgovorno ravnanje. Türku se ne zdi, da bi bil zaradi Elesa na tej funkciji v konfliktu interesov. Prepričan je, da je vodstvo Elesa proti njemu sprožilo nezakonito tožbo. »Začeli so sodne postopke, ki so pomenili stroške brez utemeljitve.« Türk pričakuje, da se bodo postopki iztekli v njegovo korist.

Povezane novice

Komisija poslancem predlaga razrešitev Grašiča in Goloba
19. julij ob 13:28
Vlada je podala predlog zaradi njune domnevne prekoračitve pooblastil ter nestrokovnega in nevestnega dela.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
5 komentarjev
Lenny

Tudi če ne bi vedeli kdo in kaj je bil odstreljen, bi bilo jasno, da je zastopal interese množic in ne elit....

27. marec 2013, ob 16:13:28
Octovec

No, me zanima, kaj bo sedaj, ko V. Turk ni dobil soglasja mandatno-volilne komisije...Vsekakor pa menim, da sta G in G ravnala V INTERESU (navadnih) državljanov in bila zato odstreljena. Že mnogokrat videno.

20. julij 2012, ob 18:35:01
Neznan

Prav je, da se samovšečne, prepotentne nastopače nažene iz državnih organov.

20. julij 2012, ob 13:03:36
darmar

MBA Golob je konvertiral iz ekonomista v politika in dobil po zobeh, tako da lahko samo še foflja. Obenem je iz napihnjenca ušlo tudi nekaj zraka, upam, da za vedno. Precej boljši ljudje, tako strokovno, kot moralno, so imeli zaradi njega probleme.

20. julij 2012, ob 12:25:47
miha_p

Vse po starem! AUKN je institucija, ki mora, med drugim, kadrovati nepolitično, po strokovnosti in referencah. Predvideni novi predsednik ( V. Turk ) je tipični politični nevretenčar majerjeve vojske in kaj temu sledi si lahko mislimo.

20. julij 2012, ob 11:02:57
5 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej