»Zdomce izkoristite za informacije!«

Slovence v tujini morajo domači poslovneži bolj izkoristiti za pridobivanje zvez in podatkov o tujih trgih.

sre, 04.07.2012, 21:00

Ljubljana – Slovence v tujini morajo domači poslovneži bolj izkoristiti za pridobivanje zvez in podatkov o tujih trgih, so se danes strinjali udeleženci okrogle mize na strokovno-znanstvenem posvetu o etnični ekonomiji.

Slovenski poslovneži v tujini, ki so se udeležili posveta Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, se strinjajo: bolj kot trud, da bi se uspešni zdomci vrnili v domovino, je pomembno, da ti domačim poslovnežem, ki želijo prodreti na tuje trge, pomagajo z informacijami in kontakti z morebitnimi poslovnimi partnerji. Slovenija je namreč mali trg, zato se morajo slovenska podjetja prej ali slej usmeriti na tuje trge, je poudaril Albin Doberšek, lastnik inženirskega podjetja v nemškem Mönchengladbachu in s 119 milijoni evrov premoženja tretji najbogatejši Slovenec.

A veliko slovenskih podjetij svojih rešitev ne zna ponuditi tujim trgom, čeprav imajo zelo specifična in cenjena tehnična znanja, sta poudarila v Nemčiji živeči Gorazd Vrbica, ki je med drugim svetoval koncernu Volkswagen in Airbusu, in Jadranka Jezeršek s Centra odličnosti PoliMat. Več bi lahko storila tudi naša diplomacija: »Ko sem gospodarskega atašeja na slovenskem veleposlaništvu v Berlinu vprašal, kako bi lahko pomagal slovenskim podjetjem, mi tega ni znal povedati. To kaže na pomanjkanje koncepta,« je bil kritičen Vrbica.

Stane Koblar, član slovenske skupnosti v Bosni in Hercegovini, je opozoril na neodzivnost Slovenije do svojih rojakov v tujini: »Pol milijona zdomcev je velik potencial za pridobivanje informacij o tujih trgih, zakonodaji, kadrih. Ta potencial bi morali sistematsko razvijati, a zato najprej potrebujemo vizijo in program.« Ideja o večjem mreženju se je pojavila šele v zadnjih letih, predvsem zaradi krize, a Slovenci v Sloveniji še niso spoznali, da se lahko od zdomcev tudi kaj naučijo, se je strinjala Marina Lukšič Hacin, predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije. »Slovensko okolje zdomcem ne priznava znanj, ki so jih pridobili v tujini, še več, tujega znanja se bojimo,« je poudarila.

Povezane novice

Poslovneži iščejo poti do sosednjih trgov
5. junij ob 19:52
Možnosti sodelovanja med sosedami so na področjih turizma, pohištvene, kovinsko predelovalne in prehranske industrije.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
zmajček49

Za kozlat, a sedaj boste počasi prišli k sebi. Pred leti sem jaz iskal podjetja v Sloveniji, katera so prozvajala določene polprozvode in doživel obnašanje in cene. Zmeraj je treba biti v obleki in kravati in plačati tretjino več, kod na primer v Italiji ali skandinavskih državah. In kaj se bo z materialom naprej delalo? Ogromno se je izgubilo, se pravi, da se ne uči prodajat.

04. julij 2012, ob 21:27:58
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej