Primerjava ponudb lahko prihrani tisočaka

V ZPS so preverili ponudbo in pogoje potencialnih financerjev pri nakupu avtomobila.
Fotografija: Za Slovence še vedno glavni skušnjavec, ki lahko kupca požene v bankrot. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Za Slovence še vedno glavni skušnjavec, ki lahko kupca požene v bankrot. FOTO: Afp

Ljubljana – Na trgu spet vlada konjunktura, potrošniki trošijo denar, ki so ga med krizo skrbno hranili, za potovanja, šport in tudi trajne dobrine. Vsak deseti Slovenec spet razmišlja o nakupu oziroma zamenjavi avtomobila. Na kredit, na lizing? V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili ponudbo in pogoje financiranja tega nakupa.

Potrošnik se najprej odloča med dvema opcijama: ali bo kupil novo ali rabljeno vozilo. Več namigov, kako se lotiti nakupa rabljenega avtomobila, so svetovalci ZPS zapisali v svojem tržnem pregledu. Poleg tega jih je posebno zanimalo, ali se bolj izplača poravnati kupnino z bančnim kreditom ali prepustiti financiranje (ob vsaj določenem delu gotovine) prodajalcu. Po besedah Aline Meško iz ZPS s kreditom ali lizingom kupuje avtomobil kar 65 odstotkov kupcev. Na vnetost Slovencev za ta statusni simbol kaže tudi podatek, da povprečno gospodinjstvo za nakup, vzdrževanje in uporabo avtomobila nameni okoli 3500 evrov na leto ali 700 evrov več, kot porabi za hrano in brezalkoholne pijače.

Stroške in ugodnosti 
na tehtnico

V poplavi avtomobilskih oglasov nekateri prodajalci ponudijo nižjo ceno, dodatno opremo ali brezplačno servisiranje, če vozilo vzamemo na kredit ali lizing pri prodajalcu. Primer potrošnice, članice ZPS, dokazuje, da pa je to na koncu za kupca lahko manj ugodna ponudba, če upoštevamo stroške financiranja. Zato je treba pozorno stehtati vse ugodnosti na eni in stroške financiranja na drugi strani.

Na odločitev za nakup s kreditom ali lizingom vplivajo razlike med njima. Glavna je, da pri kreditu postane kupec avtomobila lastnik, pri lizingu pa lizingodajalec. Po podatkih ZPS se za lizing danes odloči več kot dve tretjini kupcev, le slaba tretjina pa za kredit.

Obveznosti gospodinjstev FOTO: Infografika/
Obveznosti gospodinjstev FOTO: Infografika/


V spletni anketi ZPS je kar tri četrtine sodelujočih povedalo, da jim je financiranje ponudil in uredil prodajalec avtomobila. To pomeni, da verjetno niso pridobili in primerjali več različnih ponudb, s čimer bi lahko nekaj prihranili. »Izračun, ki ga dobite od prodajalca in vključuje končno ceno avtomobila, naj bo osnova za pridobivanje drugih ponudb – pošljite povpraševanje bankam, hranilnicam in lizingodajalcem ter jih prosite za izračun po enakih pogojih. Navedite končno ceno vozila, morda polog, čas odplačevanja ter vaše finančno stanje,« svetuje Meškova.

Do tisoč evrov razlike

V ZPS so potencialnim financerjem poslali povpraševanje za financiranje nakupa avtomobila, vrednega 16.500, za katerega bi poleg lastnih sredstev potrebovali 12.000 evrov financiranja na pet let. Dobili so ponudbe 15 bank in hranilnic ter sedmih lizingodajalcev. Prejete bančne ponudbe so vsebovale vse potrebne in zakonsko določene informacije, med lizingodajalci pa je bil tak le eden (RCI Banque). Preostali so oddali nepopolne ponudbe, kar potrošnikom onemogoča primerjavo in racionalno odločitev. S tem so kršili zakon, zato bo ZPS podal ustrezne prijave.

Rast posojil FOTO: Infografika/
Rast posojil FOTO: Infografika/


Večina bank in hranilnic za omenjeno dobo odplačila ponuja tudi (varnejšo) fiksno obrestno mero, medtem ko je ta pri lizingu redkost. Razlike med spremenljivo in fiksno obrestno mero so zelo majhne, izbira fiksne je zato toliko bolj priporočljiva.



Med najbolj in najmanj ugodno ponudbo, tako pri kreditu kot pri lizingu, je bilo okoli tisoč evrov razlike. Torej se izplača vzeti si čas za primerjavo. Pri tem v ZPS opozarjajo tudi na različno upoštevanje stroškov kredita in različno dinamiko odplačevanja (pri lizingu: na začetku nižji, na koncu višji obroki).

Pogled v lastni proračun

Ne nazadnje pa svetovalci potrošniku polagajo na srce tudi, naj sam naredi pregled svojih prihodkov in odhodkov (vključno s stroški obveznega kaskozavarovanja pri lizingu) in realno oceni, kolikšen mesečni znesek je sposoben plačevati. Če se mu v prihodnosti kaj zalomi in ne bo mogel poravnavati obrokov, bo, denimo, pri kreditu kot lastnik lahko vozilo prodal in poravnal preostanek dolga, pri lizingu pa mu lizingodajalec avtomobil lahko tudi po več letih rednega odplačevanja odvzame in proda, in to morda celo za precej nižjo ceno.


 

Komentarji: