Prva lastovka, ki morda oznanja drugotirno pomlad

DKOM zavrnila prvo od sedmih pritožb (Euro-Asfalt Sarajevo) pri izbiri usposobljenih kandidatov za gradnjo drugega tira.
Fotografija: Kdaj končna odločitev o drugem tiru? FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Kdaj končna odločitev o drugem tiru? FOTO: Roman Šipić

Ljubljana - Državna revizijska komisija je sporočila, da je kot neutemeljenega zavrnila zahtevek za revizijo vlagatelja Euro-Asfalt in turškega podjetja Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret v postopku javnega naročanja za gradnjo nove železniške proge med Divačo in Koprom. Gre za zelo hitro odločitev DKOM, saj je odločitev sprejela v desetih dneh od pridobitve zahtevka. Zaradi tako hitre odločitve zdaj pri naročniku 2TDK upajo, da bodo dovolj hitre tudi odločitve v primeru šestih ostalih revizijskih zahtev v tem javnem naročilu.

image_alt
Epidemija zmanjšala pretovor v Luki Koper


V sporočilu DKOM pojasnjuje, da  ni ugotovila zatrjevanih naročnikovih kršitev, saj so na 2TDK upravičeno sklenili, da Euro-Asfalt in Içtas Insaat Sanayi ve Ticaret nista predložila vseh zahtevanih dokazil o nekaznovanosti odgovornih oseb pri obeh družbah. Zato ni mogoče naročniku očitati kršitev, ker jima ni priznal sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi postopka javnega naročanja niti ju ni povabil k oddaji finančne ponudbe za izvedbo tira.

Preberite tudi: Zakaj Madžarom pol 2TDK?

Ostaja še šest zahtevkov za revizijo. Med prvimi bosta verjetno na vrsti še zahtevek novogoriškega podjetja Ginex International (ki je kandidiral s China Gezhouba Co.) in zahtevek avstrijskega Strabaga (z dvema partnerjema). Avstrijski gradbinec oporeka Češkemu podjetju Metrostav, povezanim z Gorenjsko gradbeno družbo in CGP Novo mesto, da nima ustreznih referenc. Revizijo je vložilo še turško podjetje YDA Insaat Sanayi in tri kitajska podjetja: China State Construction Engineering,  China Railway in China Communications Construction Company. Slednjemu sta 2TDK in DKOM v prvem krogu priznala usposobljenost, zdaj pa je pri naročniku nastopil pomislek in tega podjetja ni več uvrstil med štiri iz ožjega izbora.
Po naših neuradnih podatkih so v 2TDK veseli hitre odločitve državne revizijske komisije, saj vzbuja upanje, da bodo v nekaj naslednjih tednih odločili še o vseh preostalih šestih pritožbah in tako omogočili pravočasno nadaljevanje postopka javnega naročanja.

Preberite še:

Komentarji: