Tesla: peto zaporedno četrtletje z dobičkom

Ameriški proizvajalec je povečal promet, do novega dobička tudi s prodajo emisijskih kuponov.
Fotografija: Podjetje Tesla posluje že peto zaporedno četrtletje z dobičkom. 
FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Podjetje Tesla posluje že peto zaporedno četrtletje z dobičkom.  FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Podjetje Tesla je imelo v letošnjem tretjem četrtletju rekordnih 8,8 milijarde dolarjev prometa, do česar so prišli z rastjo prodaje avtomobilov, nekaj pa je k temu prispevala tudi prodaja emisijskih kuponov drugim avtomobilskim proizvajalcem. Čisti dobiček je znašal 331 milijonov dolarjev, to je za družbo, ki je bila vrsto let v rdečem, pomenilo peto zaporedno četrtletje pozitivnega poslovanja.

Tesla ostaja pri poprejšnji napovedi, da bodo letos prodali pol milijona vozil, so pa dodali, da je postal ta cilj težji in da bodo morali dvigniti proizvodnjo v tovarni v Šanghaju in hkrati povečati dobave modela manjšega športnega električnega terenca Y iz njihove glavne tovarne v Kaliforniji.

Če bi to dosegli, bi bili eno zelo redkih, če ne edino avtomobilsko podjetje z rastjo, številka 500.000 bi namreč pomenila za 36 odstotkov večjo proizvodnjo kot lani. Avtomobilski proizvajalci so na globalni ravni po podatkih LMC Automotive trenutno v minusu za 22 odstotkov glede na leto 2019, ob koncu leta naj bi ga izboljšali kvečjemu na minus 14 odstotkov.

Uvodoma omenjeni čisti dobiček bi bil še za 500 milijonov večji, a je ta del kot nagrada po poprejšnjem dogovoru pripadel direktorju Elonu Musku.

Podjetje je kot omenjeno kar nekaj zaslužilo s prodajo tako imenovanih emisijskih kuponov drugim avtomobilskim proizvajalcem, da lahko izpolnijo zaostrene standarde izpustov v Kaliforniji in Evropi. Ti prihodki so za Teslo ugodni že vse od lanskega leta, seveda pa ne bodo večni, saj se tudi tekmeci pripravljajo na uvedbo vse večjega števila električnih avtomobilskih modelov.

Delnica podjetja Tesla se je ob objavi svežih poslovnih rezultatov še naprej držala več kot dobro, v času tega pisanja pri 422 dolarjih, kar je približno štirikrat toliko kot v začetku leta, tržna kapitalizacija podjetja pa je s 393 milijardami dolarjev največja v panogi.

Komentarji: