Vlada je podražila vinjete, za osebna vozila po novem 117,5 evra

Vlada je danes sprejela predlog uprave Darsa o podražitvi vinjet. Te bodo dražje za 6,8 odstotka.

Vlada je danes sprejela predlog uprave Darsa o podražitvi vinjet. Te bodo dražje za 6,8 odstotka, je po seji vlade sporočila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Višje cene bodo veljale od 15. junija. Prenos novinarske konference vlade se je začel ob 13.30.

Dars je predlagal 6,8-odstotno podražitev vinjet, ministrstvo pa je njihov predlog sprejelo, smo že razkrili v Delu. Zdaj je predlog potrdila še vlada.

To bo pomenilo, da se bo letna vinjeta za osebna vozila podražila s 110 evrov na 117,50 evra, mesečna na 32 evrov (zdaj 30 evrov) in tedenska na 16 evrov (zdaj 15 evrov). Letna vinjeta za cestninski razred 2B, kamor sodi večina kombiniranih in lahkih dostavnih vozil, se bo podražila z 220 na 235 evrov, mesečna s 60 na 64,10 evra in tedenska s 30 na 32 evrov. Letna vinjeta za motorje pa bo po novem znašala 58,70 evra (zdaj 55 evrov), polletna bo dražja za dva evra in bo stala 32 evrov, tedenska pa bo stala osem evrov, kar je pol evra več kot doslej.

»Treba je zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bomo lahko speljali vse zastavljene projekte,« je vladno odločitev argumentirala Bratuškova. Dodala je, da je od decembra 2013, ko je bilo zadnje povišanje vinjet, inflacija znašala več kot 22 odstotkov, povprečna plača pa se je v istem obdobju dvignila za nekaj več kot 30 odstotkov.

»Zvišanje cen elektronskih vinjet je posledica indeksacije za referenčna obdobja od 2017 do 2022, ko je bil pogoj za izvedbo indeksacije izpolnjen, prodajne cene elektronskih vinjet pa se niso spreminjale. Pravno podlago za to daje zakon o cestninjenju, ki določa uskladitev cen cestnin za uporabo cestninskih cest z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji. Uskladitev se opravi, če rast cen življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra preteklega leta v primerjavi z istim obdobjem leto pred tem preseže indeks 100,« so še sporočili iz urada za komuniciranje.

Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Za slabih 15 milijonov evrov dodatnih prihodkov

V Darsu ocenjujejo, da bi s podražitvijo vinjet za 6,8 odstotka s 15. junijem do konca tega leta prejeli 5,3 milijona evrov dodatnih prihodkov od prodaje elektronskih vinjet, ob predpostavki, da bo količinsko prodaja ostala enaka kot v drugi polovici leta 2022, na letni ravni pa za 14,6 milijona evrov dodatnih prihodkov.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: