Deloindom: Jadrnica Heron na plovbi izkorišča energijo sonca

Električno energijo, ki jo potrebujeta za življenje na jadrnici, proizvajata 245-vatna fotonapetostna modula slovenskega proizvajalca.

pon, 27.08.2012, 12:00

Jadrnica Heron, s katero zakonca Pelko že več kot leto dni plujeta okoli sveta, je opremljena z dvema 245-vatnima polikristalnima moduloma, ki ob premišljeni uporabi zadostujeta za napajanje dveh hladilnikov, proizvodnjo sladke vode z razsoljevanjem morske, pogon avtopilota, radarja in drugih navtičnih inštrumentov na jadrnici. S proizvedeno elektriko polnita računalnike, uporabljata luči, sesalec, kuhinjski mešalec in druge električne pripomočke. Kakor pravi lastnik jadrnice Tomaž Pelko, je pri uporabni takšnega otočnega sistema nujno primerno dimenzionirati akumulatorje, da skladiščijo proizvedeno energijo tako hitro, kot jo sistem proizvaja.

Več o sami porabi energije modulov si preberite na www.deloindom.si.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se