Embalaža je nujna za zaščito izdelka zaščiti in omogoči njegov transport od proizvajalca do trgovca in od tu dalje do potrošnika. Embalaža je tudi potrebna za podaljšanje roka uporabnosti izdelka in za njegovo večjo mikrobiološko varnost. S pomočjo embalaže pa se potrošnikom zagotavlja tudi informacije o izdelkih.
Zbrano predelajo
Ko embalaža odsluži svojemu prvotnemu namenu, postane odpadna embalaža. Na tej stopnji je treba z njo pravilno ravnati. Embalažo, pa naj bo ta steklena, papirnata, plastična, kovinska ali sestavljena iz različnih materialov, je treba ločeno zbirati. Pristati mora v pravem zabojniku, s čimer omogočimo njeno recikliranje. Slopak, družba za ravnanje z odpadno embalažo, poskrbi, da je ločeno zbrana odpadna embalaža predana v reciklažo. V Sloveniji je bilo leta 2010 reciklirane 61 odstotkov zbrane odpadne embalaže.
Pomembno je, da se odpadna embalaža ločeno zbere in reciklira. Veliko pa lahko naredimo tudi na tem, da zmanjšamo količino embalaže, še preden ta postane odpadek. To lahko storimo z načrtovanim in preudarnim nakupovanjem. Če uporabljamo koncentrate, pa naj bodo to mehčalci, praški, čistila, sirupi,… zmanjšamo količino embalaže tudi za polovico, istočasno pa povzročimo manj toplogrednih plinov, saj je potrebnih manj tovornjakov za prevoz iste količine blaga.
Pri tem pa je pomembno tudi to, da uporabimo pravo količino proizvoda in se držimo predpisanih navodil. Lahko tudi ponovno napolnimo že obstoječo embalažo in kupujemo večje pakiranje, namesto več manjših. Ker v gospodinjstvu nastane največ odpadne embalaže pri prehrani, je smiselno kupovati svežo hrano, ki koristi našemu zdravju in povzroča manj odpada. In ko se odpravimo v trgovino, vzemimo s seboj vrečko, pa naj bo to že uporabljena ali iz blaga.
Razvrščajo jo ročno,
Kot je uporaba embalaže del našega vsakdanjika, naj postane tudi pravilno ločevanje del njega. Tako bomo prispevali svoj delež k čistejšemu okolju.