Mlade navdušujejo za ločevanje odpadkov

S projektom Ločujem, Zemljo varujem želijo povečati ločeno zbrane odpadke za več kot petino.

sre, 19.09.2012, 14:00

Ljubljana - Projekt Ločujem, Zemljo varujem bo tekel tudi v letošnjem šolskem letu, saj bodo zaposleni Danone Slovenija za ločevanje odpadkov navduševali 2075 otrok in učiteljev v občini Novo mesto (Osnovni šoli Grm in Center) in v občini Šentjernej (Osnovna šola Šentjernej). Cilj je enak kot v preteklih dveh letih: povečati ločeno zbrane odpadke za več kot petino.

Projekt je nastal leta 2010 na pobudo zaposlenih v Danone Slovenija. V njem je v dveh letih sodelovalo 2385 otrok iz Litije in Novega mesta, ki so povečali ločeno zbiranje odpadkov za tretjino v celotni lokalni skupnosti. V tretji sezoni projekta se je aktivnim zaposlenim v Danone Slovenija pridružila tudi snažilka Fata, ki si jo lahko ogledate v pripetih videih.

Zaposleni v Danone Slovenija so ustvarili poseben družbeno odgovoren projekt na podlagi podatka, da v Sloveniji ločeno zberemo zgolj 40 odstotkov odpadkov, medtem ko najbolj razvite evropske države 90 odstotkov. »Prvo leto smo v pilotnem projektu v sodelovanju z osnovno šolo Gradec, vrtcem in srednjo šolo v Litiji povečali ločevanje odpadkov v celotni Litiji za tretjino. V lanskem šolskem letu pa smo v Novem mestu še izboljšali rezultat in dosegli skoraj 151-odstotno povečanje v skupnostih Šmihel in Drska (sodelovali sta Osnovni šoli Šmihel in Drska) ter prek 41-odstotno povečanje v Novem mestu,« generalni direktor Danone Slovenija Michael Parzefall.

Kako teče delo?

Projektna ekipa na začetku poišče šolo, ki bi rada izboljšala ločevanje odpadkov v njihovi lokalni skupnosti. Projekt potrebuje tudi aktivno sodelovanje komunalnih služb, ki so odgovorne tudi za merjenje sprememb pri ločevanju odpadkov. K sodelovanju pobudniki in organizatorji projekta povabijo tudi občine in njihove predstavnike. »Vsi zaposleni v Danone Slovenija namenimo del svojih delovnih ur za zagotavljanje ustrezne infrastrukture za ločeno zbiranje odpadkov v šolah ter za sodelovanje s šolami pri izobraževanju otrok in učiteljev,« je dejala Urša Moretti, vodja projekta Ločujem, Zemljo varujem.

Polne vreče odpadkov

Vsak otrok dobi za domačo uporabo paket vrečk za ločeno zbiranje odpadkov - za embalažo, steklo in papir. V štiritedenskem tekmovanju otroci dobivajo nalepke za vsako polno vrečko ločeno zbranih odpadkov. Razred, ki zbere največ nalepk na učenca, dobi privlačno nagrado: izlet v adrenalinski park v Sloveniji. Skozi tekmovanje v ločenem zbiranju odpadkov otroci vzpostavijo nove navade ločevanja odpadkov tudi v svojih družinah in kot kažejo rezultati, jih ohranjajo tudi po koncu štiritedenskega izziva.

V drugem koraku so šole tiste, ki prevzamejo odgovornost in pomagajo otrokom, da postanejo ambasadorji ločevanja odpadkov v svojem lokalnem okolju.

Povezane novice

Deloindom: Pravilno ločevanje odpadkov
18. september ob 15:00
Kljub številnim čistilnim akcijam veliko ljudi še vedno ne ve, kako se pravilno ločuje odpadke in kateri odpadki spadajo v kateri zabojnik.
Prijavi sovražni govor