Abanka išče 90 milijonov evrov

Prejšnja dokapitalizacija banke po ceni sedem evrov za delnico ni uspela. Zdaj jih bo poskušala prodati po 4,20 evra.

tor, 25.09.2012, 10:11; spremenjen: 17:45

Ljubljana - Abanka bo izvedla skrbni pregled in vsem sedanjim in potencialnim novim delničarjem omogočila vpogled v povzetek poročila o skrbnem pregledu, je na spletni strani borze sporočila uprava banke.

Čeprav je dokapitalizacija Abanke v prvem poskusu propadla, bo njena uprava lastnike še enkrat poskusila prepričati, naj ji zagotovijo svež denar. Tokrat potrebuje banka 90 milijonov evrov, o čemer bodo njeni delničarji znova odločali na skupščini. V prvem poskusu je banka nove delnice ponujala po ceni sedem evrov, zdaj ceneje, po 4,20 evra za delnico.

»Uprava in NS ocenjujeta, da bodo s tem izpolnjeni pogoji za uspešno izvedbo dokapitalizacije.« NS je upravi podelili tudi soglasje za izdajo podrejenega dolga v višini 25 milijonov evrov.

Uprava je poročala nadzornikom tudi o velikih dolžnikih banke. Kdo ti so, banka ne razkriva, sporočili so le, da so nadzornike seznanili z velikimi izpostavljenostmi v skladu s 67. členom zakona o bančništvu. Ta člen upravam bank med drugim nalaga, da morajo nemudoma poročati NS o nastanku vsake velike izpostavljenosti. »O strankah ne moremo posredovati podatkov,« so na naše vprašanje odgovorili v Abanki. Iz Abanke sporočajo še, da so poplačali 282 milijonov evrov dolga iz naslova obveznice, za katero je jamčila država. S tem je banka poplačala vse svoje obveznosti do tujih investitorjev.

 


Povezane novice

Uprava Abanke bi rada sveži denar
21. september ob 06:00
Nadzorniki Abanke bodo v ponedeljek znova govroili o dokapitalizaciji. Lastniki želijo skrbni pregled banke.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se