Abanka išče 90 milijonov evrov

Prejšnja dokapitalizacija banke po ceni sedem evrov za delnico ni uspela. Zdaj jih bo poskušala prodati po 4,20 evra.

tor, 25.09.2012, 10:11; spremenjen: 17:45

Ljubljana - Abanka bo izvedla skrbni pregled in vsem sedanjim in potencialnim novim delničarjem omogočila vpogled v povzetek poročila o skrbnem pregledu, je na spletni strani borze sporočila uprava banke.

Čeprav je dokapitalizacija Abanke v prvem poskusu propadla, bo njena uprava lastnike še enkrat poskusila prepričati, naj ji zagotovijo svež denar. Tokrat potrebuje banka 90 milijonov evrov, o čemer bodo njeni delničarji znova odločali na skupščini. V prvem poskusu je banka nove delnice ponujala po ceni sedem evrov, zdaj ceneje, po 4,20 evra za delnico.

»Uprava in NS ocenjujeta, da bodo s tem izpolnjeni pogoji za uspešno izvedbo dokapitalizacije.« NS je upravi podelili tudi soglasje za izdajo podrejenega dolga v višini 25 milijonov evrov.

Uprava je poročala nadzornikom tudi o velikih dolžnikih banke. Kdo ti so, banka ne razkriva, sporočili so le, da so nadzornike seznanili z velikimi izpostavljenostmi v skladu s 67. členom zakona o bančništvu. Ta člen upravam bank med drugim nalaga, da morajo nemudoma poročati NS o nastanku vsake velike izpostavljenosti. »O strankah ne moremo posredovati podatkov,« so na naše vprašanje odgovorili v Abanki. Iz Abanke sporočajo še, da so poplačali 282 milijonov evrov dolga iz naslova obveznice, za katero je jamčila država. S tem je banka poplačala vse svoje obveznosti do tujih investitorjev.

 


Povezane novice

Uprava Abanke bi rada sveži denar
21. september ob 06:00
Nadzorniki Abanke bodo v ponedeljek znova govroili o dokapitalizaciji. Lastniki želijo skrbni pregled banke.
Prijavi sovražni govor