Menedžerji ACH predčasno poplačali upnike

Menedžerji ACH s Hermanom Rigelnikom na čelu so predčasno poplačali dolgove do finančnih upnikov.
Objavljeno
14. januar 2016 16.01
tlo/ACH
Vanja Tekavec
Vanja Tekavec

Ljubljana − V zgodbi o sanaciji zadolženega holdinga ACH je danes prišlo do pomembnega zasuka, saj so njegovi lastniki predčasno poplačali vse dolgove do finančnih upnikov. S tem je menda odpadla tudi grožnja z odprodajo premoženja, ki so ga v sporazumu o finančnem prestrukturiranju (MRA) iz leta 2014 zahtevale banke upnice.

Kot je moč razbrati iz sporočila za javnost, so menedžerji ACH našli novega posojilodajalca. To je avstrijska podružnica ruske VTB Bank, pri kateri so najeli dolgoročno petletno posojilo in poplačali vse svoje dosedanje upnike - večinoma gre za slovenske in nekatere tuje banke, delno je bila poplačana tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je večji del svojih terjatev do ACH sicer lani prodala Bank of America Merryl Lynch.

Še konec leta 2014 je imel ACH do upnikov za približno 140 milijonov evrov dolga, ki pa so ga lani znižali na približno 73,5 milijona evrov, toliko so najeli tudi posojila pri VTB Bank. ACH je tako 100-odstotno s pripadajočimi pogodbenimi obrestmi in brez diskontov poravnal svoj dolg do finančnih upnikov iz naslova MRA, torej v obsegu, ki ga je imela še pred prenosom na slabo banko, so v sporočilu zapisali v družbi.

To bi lahko pomenilo pomemben zasuk v zgodbi o sanaciji holdinga, nad katerim bedijo sedanji in nekdanji menedžerji z Hermanom Rigelnikom na čelu. Sporazum o finančnem prestrukturiranju med ACH in bankami iz leta 2014 je namreč predvideval tudi postopno odprodajo premoženja (tudi novomeške Adria Mobil), medtem ko pogodba z VTB Bank predvideva postopno odplačevanje posojila in prepušča vse odločitve v rokah vodstva ACH, je slišati. V ACH poudarjajo, da so z refinanciranjem obstoječih posojil naredili pomemben korak k stabilizaciji poslovanja, kar omogoča nadaljno nemoteno poslovanje in razvoj. Z refinanciranjem je ACH svoje obveznosti do upnikov poravnal tudi skoraj dve leti pred rokom. Spomnimo: Sporazum o finančnem prestrukturiranju ACH je bil podpisan novembra 2014 in je določal, da morajo menedžerji ACH povrniti dolgove do novembra 2017.

ACH je lani prodal poslovno stavbo v Ljubljani, nekaj nepremičnin in Debitel, slednjega je kupil Telekom Slovenije. Tudi družbe v skupini poslujejo bolje od načrtov, prav to pa je bila tudi dobra podlaga za pridobitev dologoročnega posojila pri ruski VTB Bank, še sporočajo iz holdinga, v katerem je skupaj nekaj več kot 2000 zaposlenih. Pri ruski banki je po novem zastavljeno tudi premoženje holdinga.